Да пренесем гората вкъщи!

Най-добрите дръвчета и големи растения, с които можете да украсите дома си

eva.bg 24 September 2018

Снимка: Architectural Digest

Растенията могат да накарат един малък градски апартамент да изглежда като тропически рай. Няма две мнения по въпроса, че подобни детайли у дома могат да подобрят интериора, да създадат чувство за уют, а и да окажат благоприятно влияние върху здравето ни. Въздухът определено се пречиства, а и окото се храни естетически с приятния зелен цвят.

Когато става въпрос за големи растения или дръвчета, има няколко основни правила, които трябва задължително да спазвате. Нужно е да имате високи тавани, за да може да им осигурите пространство да растат на воля, както и да изберете място, на което да влиза достатъчно естествена светлина. Това, което ви съветваме, е да си вземете „младо“ дърво, което да израсне в дома ви, приспособявайки се към специфичните му условия.

Добрата новина е, че почти всяко малко дръвче може да расте в домашни условия, стига за него да е полагана необходимата грижа. Подбираме осем вида от тях, които със сигурност ще преобразят дома ви.

Птица от рая (Caesalpinia)

Когато узреят напълно, листата на растението се разделят. Трябва да се полива често и да стои на ярка слънчева светлина.

Драконово дръвче (Dracaena marginata)

Тези дръвчета са чудесен избор за интериора. Имат нужда от пространство както на височина, така и на ширина. Драконовото дръвче се нуждае от индиректна светлина. Но ако получава прекалено малко такава, листата му ще клепнат.

Норфолк борче (Araucaria heterophylla)

Това растение често е свързвано с коледната борова елха, а някои хора дори го използват вместо нея. Това тропическо борче има много по-нежни бодли. Трябва му много слънце и киселинна почва.

Палма „рибешка опашка“ (Carayota)

С буйните си „назъбени“ листа, това растение ще ви пренесе на тропиците. Нуждае се от много вода и директна светлина. Най-доброто разположение за него е до прозореца.

Европейска маслина (Olea europea)

Този вид растения могат да бъдат „щастливи“ и в домашни условия, макар и обикновено да се отглеждат навън. Това, от което се нуждаят, е много често поливане и директно слънце.

Триъгълен фикус (Ficus triangularis)

Той е от рода на класическите растения бразилска хевея и фикус лирата, но има специфични триъгълни листа, които стоят много красиво. Трябва му ярка светлина и не толкова често поливане.

 

Царевично растение (Dracaena fragrans)

Името му подвежда, но всъщност това е палмовидно растение, с много красиви жълто-зелени листа. Трябва да се отглежда на филтрирана слънчева светлина и да не се полива много често.

Парлива палма (Chamaedora Elegans)

Палмовото дръвче наистина допринася за уютния интериор. Палмовите листа израстват в изобилие около главното стъбло. Те стават доста високи, дори и когато са гледани на закрито. По-сенчестите места в дома ви са най-подходящи за тях. Не им трябва много светлина, но определено се нуждаят от много вода. Поливайте ги редовно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР