Тайната градина - нека да е дива, нека е красива

Топтрендът е в европейските градини и дворове да залагат все повече на природосъобразното отглеждане (без изкуствени торове) на цветя и на пестенето на вода. А това се постига чрез създаването на т.нар. диви градини

eva.bg 19 March 2019

„Всеки трябва да обработва своята градина“, е казал френският писател и философ Волтер, макар и не в земеделски, а в просветителски смисъл. Днес, както разширяваме съзнанието си и разнообразяваме моделите си на поведение за съхраняване на природата и повече свобода, да погледнем и към тенденциите в градинарството в пряк и преносен смисъл. Топтрендът е в европейските градини и дворове да залагат все повече на природосъобразното отглеждане (без изкуствени торове) на цветя и на пестенето на вода. А това се постига чрез създаването на т.нар. диви градини.

В Швеция, Дания и Англия имат опит в създаването на градини, които изглеждат така, сякаш си излязъл през лятото сред уханните горски поляни. Привидно некултивирани, но това е ефект на заблуда. Северните народи, радващи се като деца на слънчевите дни сред природата, умеят и да пресъздадат нейното очарование в собствените си дворове чрез подбора на цветята и аранжирането им. По същия начин украсяват и летните трапези за гости – предпочитат да натопят във вазите полски цветя вместо култивирани рози или маргаритки.

В България има изобилие от диви растения, издръжливи на неблагоприятни условия: армерия, мокреш, звездан, жълто звънче, лютиче, усойче, див карамфил, камбанка, метличина. Те добре се размножават със семена и лесно могат да бъдат пренесени в градината. Не изискват особени грижи, отглеждат се почти сами. Принципът, който е добре да се спазва, е високостеблените да се засаждат по-близо до оградата, за да не пречат на по-ниските растения да поемат слънчевите лъчи. Тор или компост не са нужни, дивите цветя обичат по-сухи и по-бедни почви. Поникват обикновено до 14 дни и обилно поливане е необходимо само през първите три седмици. Може да се поръча и готова тревна смеска, която съдържа семена на диви цветя, т.нар. цъфтяща поляна от totex.net.

Аромат на лавандула

Лавандулата е чудесен ароматен акцент във всяка градина. Композициите с нея са характерни за малките имения в Италия и Франция. Не е особено претенциозна, освен че изисква поне 6 часа слънцегреене на ден и ежегодно подрязване, за да не се превърне в храст. Може да се съчетае с различни видове цветя, като повечето от тях ще надживее (има 15 години живот).

„Зелени“ палети

След като се нагледахме как дървените палети превземат дома под формата на легла, маси, дивани, идва ред и на градината. Оригинално и евтино решение е да си направи човек вертикална зелена стена, като използва дървен палет за контейнер. Още по-красив и оригинален ефект може да се постигне, ако дървото се боядиса в един или няколко различни цвята.

 

 

Фермерство в града

Градското земеделие набира скорост и популярност в мегаполисите по цял свят. Особено внимание се отделя на това в САЩ. Правителството е създало програми, чрез които финансира желаещите да направят своята миниферма в запустели градски пространства или на покривите на жилищните сгради. На снимките: отглеждане на зеленчуци на покрива на небостъргач в Хонконг и в разделено на парцели обществено пространство в Оукланд, САЩ.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР