София филм фест 2019 представя: „Къщата, която Джак построи” на Ларс фон Триер

Ирина Иванова 14 February 2019

Последният филм на датчанина Ларс фон Триер, изправил на нокти и публика, и критика на кинофестивала в Кан през 2018 г., ще има своята българска премиера в рамките на тазгодишния София филм фест (7-16-28 март).

Изопващ нервите до скъсване, непоносимо-мъчителен, просто непоносим, садистичен, побъркващ, побъркващо-скучен, психопатски... Ще чуете много подобни определения за този филм. Много рядко, но ще попаднете и на оценката: „Брилянтен!”. А някои го наричат дори "парадоксално най-хуманният филм" на режисьора, макар и отвъд всякакви понятия за морал, ценности, добро и зло.

Така или иначе филмите на Ларс фон Триер никога не са били за всеки и за всички и тенденцията очевидно се задълбочава. Въпреки това гениалните творби на Триер „Порейки вълните”, „Идиотите”, „Догвил”, „Танцьорка в мрака”, „Антихрист” (или поне някои от тях) вече са издълбани със златни букви в историята на киното. 

„Къщата, която Джак построи” ни прави свидетели на 12 години от живота на  садистичен сериен убиец, опитващ да става все по-добър и по-добър в това, което прави, но познавайки киното на Ларс фон Триер дори от това изречение ни настръхват косите. Ще се осмелите ли?

В ролите са Мат Дилън, Ума Търман, Бруно Ганц.

Повече за филма вижте тук.

Повече за програмата на фестивала вижте тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР