Ще гледаме “Рома“ на „София филм фест“

eva.bg 31 January 2019

Кадър от "Рома" на Куарон

Снимка: СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Едно от най-актуалните филмови заглавия през този сезон е „Рома“ на Алфонсо Куарон, който преди броени дни получи и десет номинации Оскар, сред които са за най-добри актриси – в главна и във второстепенна роля, както и за режисура и – разбира се – най-престижната, за най-добър филм! Вече може да се похвали със статуетка Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм и за рижисьор, а дали и колко награди Оскар ще спечели – предстои да разберем.

Добрата новина за родните киномани е, че ще имат възможност да го гледат на голям екран, защото „Рома“ ще бъде показан в рамките на предстоящия „София филм фест“. Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, вдъхновен от спомени и образи от времето на неговото детство.

И това не е единствената Оскарова лента, която ще видим на кинофестивала у нас. Вече стана ясно, че в програмата ще бъде включен „Студена война“ на Павел Павликовски, който има 3 номинации за Оскар, ще види ми номинираната за Оскар за чуждоезичен филм творба на японския майстор Хирокадзу Коре-еда „Джебчии“, удостоена и със „Златната Палма“ от Кан 2018.

Четвъртият режисьорски проект на Надин Лабаки „Капернаум” също получи признанието на Американската киноакадемия, след като през май 2018 година беше удостоен в Кан със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито. Ще го видим и у нас.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР