“Да ходиш по вода“ на Андрей Паунов открива София Филм Фест

eva.bg 20 December 2018

Двадесет и третото издание на кинофестивала „София Филм Фест“ ще стартира на 7 март догодина. А филмът, с който ще бъде открит, е „Да ходиш по вода“ на Андрей Паунов. Да, става въпрос за онази впечатлила целия свят инсталация на Христо Явашев-Кристо, като екипът на лентата е бил допуснат изключително близо както до Кристо, така и до екипа, реализирал един от най-мащабните арт проекти.

Да ходиш по вода“ е представен за първи път на фестивала в Локарно. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – „Плаващите кейове”. Двамата са са автори на множество неповторими проекти като „Опакования Понт Ньоф“, Париж, 1975-85; „Опакования Райхстаг“, Берлин, 1977-95; „Бягащата ограда“, Калифорния 1972-76; „Портите“, Сентрал Парк, Ню Йорк, 1979-2005; „Чадърите“, Япония и Калифорния, 1984-91; „Заградените острови“, Флорида, 1980-83.

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат в цял свят със своите документални филми. Дебютната му творба „Георги и пеперудите“ печели наградата „Сребърен вълк“ на международния фестивал за документално кино в Амстердам IDFA през 2004. Премиерата на „Проблемът с комарите и други истории“ е в престижната конкурсна програма „Седмица на критиката“ в Кан през 2007. Следват награди в Барселона, Карлови Вари, Лондон, Мадрид, Мотовун, Сараево, Висбаден. Третият пълнометражен документален филм на Паунов „Момчето, което беше цар“ беше представен за първи път в програмата на фестивала в Торонто през 2011 година, а на международния фестивал RiverRun през 2012 година спечели Наградата на журито за най-добър документален филм.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР