Холестеролът като супергерой

Д-р Наташа Кембъл-Макбрайд реабилитира ролята на мазнините в здравословното хранене и взривява мита за холестерола като виновник за кардиологичните заболявания

Адриана Попова 30 January 2019

Д-р Наташа Кембъл-Макбрайд работи в клиника по проблемите на храненето в Кеймбридж, Великобритания. Има специалност по неврология и здравословно хранене. Става известна с книгата си „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката“. Наскоро тя представи у нас българския превод на втората си книга „Здравето на сърцето минава през устата“, в която реабилитира ролята на мазнините в здравословното хранене и взривява мита за холестерола като виновник за кардиологичните заболявания.

Според д-р Кембъл-Макбрайд, най-вероятната причина за тях е изкуствено отгледаната, натъпкана с добавки храна и особено токсичните преработени растителни мазнини, настанени със сила на мястото на питателните животински. Д-р Наташа, както я наричат пациентите й, не просто не измерва нивото на холестерола в кръвта си, но и не препоръчва на никого да го прави. Холестеролът ви е точно толкова, от колкото има нужда организмът ви в момента, твърди тя на базата на множество цитирани в книгата научни изследвания. Изкуственото му понижаване обаче увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак, от депресия и безплодие.

Научени сме да се страхуваме от самата дума холестерол, а вие го защитавате. Какво се случва?

Хипотезата, че холестеролът е вреден, е измислена през 1953 г. от незначителен учен от малко градче в САЩ. По това време в Америка сърдечните болести се увеличават като епидемия и никой не може да обясни защо. И тъй като друга хипотеза няма, американското правителство се захваща за нея. Потичат пари, създават се институти, учени започват да работят по доказване на хипотезата, медиите разтръбяват новината, че мазнините и холестеролът предизвикват болестите на сърцето. В годините след това науката доказа, че тази хипотеза е абсолютно невярна. Проблемът е, че междувременно е заработила мощна машина за печалби, плащаща за пропаганда в телевизията, вестниците, списанията. Фармацевтичната индустрия прави милиарди от тази хипотеза и захранва с тях западните правителства. Хранителната индустрия, селското стопанство, самата медицинска индустрия са ориентирани по нея. Науката, която отдавна е доказала несъстоятелността на липидната хипотеза, още чука на вратите им с доказателствата, но те не искат да ги погледнат.

А какви са доказателствата?

Милион. Първо, науката отдавна е доказала, че холестеролът е една от най-важните и необходими молекули в човешкия организъм. Никоя рана не може да заздравее – след травма, след операция, след посещение при стоматолога, без голямо количество холестерол. 40% от мембраната на всяка наша клетка е изградена от молекули на холестерола. Организмът не лекува болните или повредени клетки, убива ги и ги отстранява. На тяхно място трябва да бъдат родени нови и за да се случи това, е нужен строителен материал. Холестерол. Организмът ни има фабрика за холестерол и тя се намира в черния дроб. И работи чудесно при повечето хора. Така че по-голяма част от холестерола постъпва не от храната, а от тази фабрика. Ако ядете храни с повече холестерол – яйца, месо, хубаво рагу, масло, на тази фабрика няма да й е толкова тежко да работи и черният дроб може малко да си почине. Но ако сте повярвали в комерсиалната пропаганда и не ядете и капка мазнина, черният ви дроб трябва усилено да произвежда 100% от нужния холестерол. А с възрастта това става все по-трудно, затова с напредването на годините имаме нужда от прием на повече холестерол.

Знаете ли, на Запад сега има голям проблем. Много хора умират при влизане в болница от вътреболнични инфекции. Основната причина е, че още с постъпването на всички пациенти над 40 г. се предписват лекарства срещу холестерол. Дори ако той е нормален или нисък, им предписват статини. Това е наложено от правителството, което зависи от големите печалби на фармацевтичните компании. Какво правят статините? Разрушават фабриката в черния дроб. В резултат имунната система не работи, защото на нея й е нужно огромно количество холестерол. Имунните клетки живеят само няколко дни, те умират с милиарди всеки ден и черният дроб трябва постоянно да ражда нови, за да може организмът да пребори инфекциите.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР