Калбуров, лесен за лайкване

Подозираме, че притежава професорска титла по фейсбук, или поне доцентска. Засега той отрича, наричайки се чирак, който има още много хляб да яде

Адриана Попова 09 February 2019

Димитър Калбуров е висок млад мъж, който вече има три книги зад гърба си, всичките издадени от „Пощенска кутия за приказки“. Физически е роден другаде, но като автор определено се ражда по време на прочутите четения в „Пощенската кутия“, организирани от Гери Турийска. Другото място, от което набира известност, е фейсбук, из чиито тъмни коридори Калбуров се движи с помощта на челник и много ирония. Дори подозираме, че притежава професорска титла по фейсбук, или поне доцентска. Засега той отрича, наричайки се чирак, който има още много хляб да яде

В социалната мрежа е засипван с толкова много сърчица и личица, че според нас трябва спешно да се подложи на детокс, за да избегне пагубния за здравето, психическото, фейсбук диабет. От стиховете му следва изводът, че е силно романтичен (в един момент се говореше, че поне част от тях са посветени на Михаела Филева), от прозата му – че е склонен към езикови безчинства. Книгите му – „Мамка му“, роман, „Помниш ли“, стихосбирка, и „1 кило риалити“, иронично-философско-есеистични късове – се радват на добър читателски прием, но изглежда, това не е достатъчно на Калбуров, който обикаля страната със своето алтерего Гошо, някакъв весел тип с лошо поставена перука, за да забавлява публиката. Май му се получава.

Да бъде писател шоумен не му е детската мечта. Като юноша мечтае да стане футболист от ранга на Пеле. „Нямам ясен спомен как е дошла идеята, но 99% съм сигурен, че е била следствие на удар в главата ми с много тъп и тежък предмет, защото е абсолютно неадекватно човек, който е в такава завидна физическа форма, че буквално е пред умирачка в час по физическо, и се показва на слънчева светлина по-рядко от средностатистически вампир, да иска да стане футболист (цитатът е от „1 кило риалити“).“

Как бихте описали живота си като футболен мач?

Със страхотния футболен лаф „Дай ми я и си пий кафето“, който в превод означава – подай ми топката и гледай какво става.

Какво бихте написали в графата професия?
Иска ми се да можех да напиша „супергерой“, но няма да е особено вярно, затова нека просто бъде – артист.

Relationship status?

Напълно свободен и емоционално незатормозен електрон. Казвам го като важно допълнение, тъй като много хора на хартия са необвързани, но са неразделни с бившето си гадже, макар и не по физически начин.

Сервирате ли закуска в леглото?

Не съм стигал до сервиране, защото ми се струва крайно непрактично да се закусва в леглото, но пък съм ставал по-рано, за да отида да купя и приготвя закуска.

С какво са пълни дробовете ви?

Хубаво е, когато са пълни с любов, но в момента главно преработвам кислород във въглероден двуокис.

Мъжкарите дразнят ли ви? Вие какъв сте?

Напротив, мъжкарите ме вдъхновяват и много би ми се искало някой ден и мен да ме определят като такъв. Човек, който сам си слага етикета мъжкар, обикновено е много далеч от понятието.

С кого бихте обединили фейсбук профила си?

Все си мисля, че фейсбук профилите трябва да са индивидуална принадлежност, но ако много, ама много се налага, с удоволствие бих си го обединил с Емили Ратайковски. Ако има как да ни свържете, ще ви бъда благодарен.

Какво не им разбирате на жените?

Всъщност им разбирам всичко. В понеделник те обича. Във вторник иска да живеете заедно. В сряда те мрази. В четвъртък иска да те запознае с майка си. В петък ти отговаря с по една дума. В събота изобщо не ти отговаря. В неделя те обича отново. Наистина не разбирам какво толкова сложно има, че да се твърди, че жените са сложни за разбиране.

Коя от лъжите във всекидневието ви нервира най-много?

Абсолютно всяка лъжа ме нервира, тъй като обикновено лъжещият надценява себе си и подценява другия, с което обижда интелекта му. Истината винаги излиза наяве.

Кой от собствените ви стихове бихте принтирали върху фланелка?

Стихове – не, но статусите ми във фейсбук от 2009 година, о, да!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР