Д-р Неделя Щонова: Трудно е да си неотразима, ако си мързелива

Ваня Шекерова 21 January 2019

Снимка: личен архив

Водещата на предаването „Духът на здравето“ д-р Неделя Щонова твърди, че работи по 30 часа в денонощието. Само така успява да се справи с многобройните си ангажименти, които включват пътуване по конгреси, предавания, репоратажи от целия свят, писане на статии, книги, изнасяне мотивационни семинари, които пълнят зала Универсиада. Д-р Щонова е невролог, докторант в Александровска болница, майка и съпруга, не на последно място жена, която изглежда ослепително. И това е причината EVA да прояви интерес към начина, по който го постига, към философията, на която е подчинен животът й.  

Д-р Щонова, кое от това, което виждаме у вас, е ген и кое – резултат от всекидневни усилия?

Може би защото много ги обичам, ми се струва, че моите родители са изключително красиви. Елегантни и стилни. Баща ми прилича на Ален Делон, а майка – на Одри Хепбърн. Сините очи, ръст, глас, донякъде характер... са ген. Лицето обаче е израз на душата ни. Това, на което служим, се отпечатва върху нас. Това, за което поемаме отговорност, „огъва“ чертите по специфичен начин.  Иначе плувам два дни в седмицата поне по 90 минути. Правя йога почти всеки ден. Ходя на фитнес. Ползвам стълбите. Медитирам. Канализирам емоциите си. Прощавам. Всеки ден намирам повод за вдъхновение. Не отлагам, действам! Никога не съм стъпвала на козметик. Нямам време за това. Ставам рано, в 6 часа – това е изключителен метод за овладяване на времето. Пия зелен чай. И всеки ден, след като взема душ, завъртам кранчето в обратна посока, обливам се с ледена вода. Ползвам излагането на студ като инструмент за усъвършенстване. Спя на хладно, при по-ниски температури – 17-20 градуса.

Спазвате ли някакви хранителни ограничения и ако да – защо?

Да, спазвам. Избягвам вредна храна. Не пия, не пуша. Придържам се към нисковъглехидратен, алкален и безглутенов режим. Предпочитам неживотински източници на протеин. От доста време в хладилника няма никакъв рафиниран въглехидрат. Харесвам алкалните храни. Хапвам плодове, малко риба с ориз или зеленчуци. Ограниченията ми са и по отношение на количеството. Рядко преяждам, лошо ми е от много храна, ставам от масата една идея леко гладна. Не чакам да се натрупат два-три излишни килограма, ако кантарът се размърда – реагирам моментално.
Когато съм съсредоточена в работата, не чувствам глад. А аз в 80% от времето си съм съсредоточена. Моята самодисциплина по отношение на храната е добра. Като кажа „не“ е „не“! Мога да вечерям само задушени броколи и да ми е толкова вкусно и приятно. Прилежна съм и по отношение на спорта. Непрекъснато съм в движение.

Характерът е най-важната част от красотата. Да си красива на 20 е лесно. Всеки го може. Но за да си красива на 60, се изисква характер и спазване на определени граници, норми!
Защо спазвам тези ограничения – ами защото вярвам, че това ефективно рестартира имунната система, подпомага клетъчната регенерация, намалява процесите на възпаление в организма, пренастройва метаболизма и дава хубава енергия.

Правили ли сте си някакви тестове за непоносимост към храни или просто слушате организма си?

Не, не съм. Слушам организма си.

Кои са любимите ви храни и готвите ли вкъщи?

Любимите ми храни са магданоз, спанак, извара, киноа, броколи, печени чушки, печени ябълки с орехи и канела на фурна. Внимавам да следвам оптимална диета с пресни плодове и зеленчуци, ядки, цели семена, млени семена, леща, бобови, елда, сушени сини сливи, сушени кайсии, студенопресовани масла. Готвя и много обичам да готвя. Особено супички и интересни свежи салати. Вальо и Лили (съпругът и дъщерята на Неделя Щонова – б.р.) понякога искат сочни пържолки на тиган, приготвям им, но аз не ям много-много меса.

следваща страница »
5 КОМЕНТАРА
5
AVA
26 January 2019, 14:33

Много съм впечатлена от това интервю!
Очевидно дамата е умна, интересна и принципна. Мога само да я поздравя за начина по който изглежда и начина по който мисли и да й пожелая успех.
Много е хубаво, че в съвременното ни общество им такива хора.

4
Лили
24 January 2019, 17:46

Д-р Щонова, като невролог отговорете има ли лечение, облекчение на тригеинална невралгия

3
Аз
23 January 2019, 23:25

Куха лейка

2
Красимира Владимирова
22 January 2019, 14:28

Д-р Щонова, вие сте будител,
достоен за подражание и следване!
Много ви харесвам и винаги с удоволствие ви гледам и слушам!
Бъдете щастлива и благословена!

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР