Макензи Безос - да спечелиш от лотарията на Господ

Тя е женена за най-богатия мъж на планетата – Джеф Безос, собственик на amazon.com, на Вашингтон поуст и на компания, която финансира частни космически полети

eva.bg 15 December 2018

Снимка: getty images/guliver

Състоянието на 54-годишния могул според Forbes e над 100 млрд. долара. Макензи обаче не е просто жената на милиардера Безос. Тя е писателка, автор на две книги, които са в топкласациите на американския литературен пазар. Тя е също така жената, подтикнала невзрачния Джеф да създаде платформата amazon, неговият пръв и единствен служител в началото, майка на четирите му деца (едното от тях осиновено), меценат, благотворител, социално ангажиран човек…

Макензи, на 48, винаги е притежавала една особена ефирна интелигентна хубост, винаги е била обсебена от книгите и за щастие подкрепяна от родителите си. Учи креативно писане в Питсбърг и още тогава се отличава от тълпата млади и жадни за живот студенти, обявявайки, че иска едно-единствено нещо – да напише добри книги. Докато се труди върху стила си и следването, работи за пари в един хедж фонд и нейната стая е точно до стаята на Джеф. „Ден след ден слушах заразителния му смях. Как да не се влюби човек в него?“ – казва Макензи. Три месеца срещи завършват с годеж, а след още три идва сватбата. Тя е на 23. Заради любовта й към книгите Джеф й предлага да направят сайт за продажба на книги по интернет. Началният капитал е 300 000 долара. Макензи няма никакъв търговски нюх, но се съгласява само защото той е толкова въодушевен за проекта. Напускат Ню Йорк и се местят в Сиатъл. Фамилията Безос, впрочем, идва от кубинския емигрант, за когото се жени майката на Джеф и който осиновява малкото момче.

Очевидно за Макензи сватбата е печеливш билет от лотарията на Господ. Бизнесът не само се разраства, а се превръща в световна платформа за продажба на всичко – от книги до професионално оборудване на катерачи в Хималаите. И носи милиарди долари.

Макензи не променя навиците си. Продължава да харесва най-много джинси и тишърти, да се наслаждава най-много на писането, да се отегчава на коктейли и световни премиери и да приема с благодарност скъпите рокли, които Джеф й купува, защото самата тя не би го направила. Той е този, който организира семейните ваканции на самотни острови в луксозни хотели, но често с изненада установява през нощта, че жена му не е в леглото, а пише на компютъра си в банята.

Първата й книга е писана цели 10 години. И то не защото Макензи се е мотала, а защото тогава е раждала и отглеждала тримата си сина. Но защо не е наела отбор гледачки? Защото това не е нейният стил. Тя иска да не пропуска детството на децата си. Въпреки че наема едностаен апартамент до къщата си, за да се изолира и да пише там, тя е тази, която посреща децата от училище – с миниван, гумени ботуши и яке в лошото време. Никой не би могъл да подозира, че тази жена има в банковата си сметка осемцифрена сума. Но тя е точно такава – силна и уверена в себе си, защото има истински ценности, които не се влияят от това дали е бедна или богата. Traps (капани – от англ.), втората й книга, излезе през пролетта и беше посрещната с възторг от критиката. Тя е издадена от… познайте – amazon. Има я и в kindle вариант.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР