Откъде копираха сватбата си Меган и Хари

eva.bg 08 December 2018

Кралица Виктория и принц Албърт в кадър от филма на BBC2 Queen Victoria: Daughter, Wife, Mother, Widow by Lucy Worsley

От първата „модерна” кралска сватба – тази на кралица Виктория през 1840 година. Нов документален филм на BBC 2 възстановява първообраза на съвременните сватбени церемонии.

Дотогава тържествата по повод кралските сватби са вечерни, но съветниците на Виктория искат да вдигнат позападналата й популярност и решават да дадат на народа зрелище – тълпите приветстват кортежа на младоженците по пътя му от Бъкингамския дворец до параклиса Сейнт Джеймс.

В параклиса бъдещият съпруг на Виктория, Албърт СаксКобург - Гота, влиза първи и изчаква булката пред олтара. Въпреки че никога не е бил военен, той е облечен в пищна фелдмаршалска униформа, в каквато ще се оженят и сегашните принцове Чарлс, Уилям и в по-малка степен Хари, защото не е престолонаследник.

И ето че се задава младоженката, чийто „къс”, едва триметров, воал не позволява да бъде придържан от повече от 8 шаферки, което довело до разпри сред многобройните й придворни. Роклята на Виктория е кремава, с волани от ръчна дантела. Тя е без корона, с венец от имитация на портокалови цветчета.

Гигантската сватбена торта също е въведена на тази паметна кралска венчавка. Тортата на Виктория и Албърт била дълга 5 и половина метра и тежала 136 кг. Била увенчана от две захарни фигурки, облечени в наметала.

„Всички, които днес вдигат големи бели сватби, всъщност копират Виктория”, казва във филма на BBC 2 историчката Люси Уорсли.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР