Провокаторът със сребърната коса

Орлин Горанов издаде автобиография и обясни защо се е разминал с японците

Адриана Попова 23 November 2018

Снимка: Светослав Караджов

Аз съм провокатор, който сутрин има силите да се погледне в огледалото и да каже – ОК, а сега накъде?, каза Орлин Горанов на премиерата на автобиографията си „Да започнем отначало“ в София Лайф Клуб.

Честно казано, Орлин може да си позволи да се задържи пред огледалото. Един от най-елегантните мъже в София просто сияеше от сцената на София Лайф – познатата сребриста коса в средиземноморски стил, сакото, чувството за хумор, радиофоничният тембър.

Залата беше пълна с приятели и почитатели, които имаха късмета да чуят наживо някои от най-добрите му песни. Японците пропуснали шанса да се запознаят с него, разказа между песните самият Орлин. Преди години те много харесали мелодията на „Детски спомен“, но се разочаровали, когато им превели текста й: „Вървях един следобед без цел и посока.“

Орлин, който е заклет пътешественик, е бил на всички континенти с изключение на Антарктида. Догодина пропускът ще бъде запълнен, издаде приятелят му Агент Тенев, бивш съпруг на дуетната половинка на Орлин Горанов – Кристина Димитрова, и текстописец на знакови за Орлин песни. През 2019 г. се изпълват 40 години, откакто мъжът, известен сред приятелите си като Орльо, Орле и Лозенския славей, е на сцената. За това време е пял къде ли не, включително е изпълнявал химна на севернокорейската армия пред Ким Ир Сен (1976 г.).

„За Орлин е по-лесно да ви обясни нещо, като го изпее“, каза издателят на луксозно оформената автобиография Илиян Андонов („Книгомания“). В книгата няма хронология, а отделни истории, обясни той. Сред тях е и онази за 14-те километра, които младият Орлин изминавал до съседно населено място, за да види момичето, в което бил влюбен. 14 километра в едната посока.

В изданието са включени огромен брой снимки – над 180, но няма да видите онази, на която Орлин и неговият приятел Димитър Туджаров-Шкумбата са на нудисткия плаж в Равда. „В „Книгомания“ държат на хубавите снимки, а с мен в кадър това няма как да стане“, каза Димитър Туджаров. Призна също, че цял живот е искал да бъде Орлин Горанов, но досега не му се получавало.

Бащата на другия Орлин – Павлов, басът Орлин Павлов старши, който е колега на Горанов от Пловдивската опера, изпя „На многая лета“. И съвсем разчувства публиката, която, подкрепена емоционално от чашите с чудесно червено вино, беше готова да започва отново и отново отначало с песните на Орлин Горанов.

Орлин за живота:

Гледай винаги напред, в миналогодишни гнезда тазгодишни птици не гнездят.

Другите за Орлин:

Той не знае какво е скука. И няма нужда от фотошоп на снимките. Илиян Андонов, издател

Плува през живота като огромен, красив лебед. Веселина Паскова, с чиято помощ е написана книгата

Моят живот се дели на две части – преди Орлин и по време на Орлин. Агент Тенев, приятел от 33 години

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР