Ница, кулинарни ескизи
Дните и вечерите минават неусетно на Лазурния бряг. Вкусната местна кухня, френските традиции в кулинарията и най-доброто розе в света превръщат тази част на Ривиерата в мечтана дестинация
Любомир Василев 22 June 2018
„Ла шевр д’ор“
С неизменното гостоприемство, присъщо на стар пристанищен град, свикнал от векове да приютява пътешественици от всички краища на планетата, градът картичка на френския Лазурен бряг умело се адаптира във времето. Независимо от сянката на Ривиерата, която го заобикаля, със съседи като аристократичното Монако, червения килим на Кан и култовото Сен Тропе, съумява да остане дестинация, способна да задоволи вкуса и на най-взискателния кулинарен пилигрим.
Съчетала повечето атракции на своите звездни съседи, като целогодишното слънце, щедрото Средиземно море и бел епок, а в добавка – най-добрите музеи на Ривиерата, архитектурата в стил ар деко и атмосферата на Стария квартал, столицата на Лазурния бряг предлага и добра храна на добри цени. В кулинарно отношение тук не изостават от стандартите, характерни за френската кухня. Водещо за гастрономията на Лазурния бряг и Прованс е средиземноморското влияние, което се материализира в ястия с морски дарове, риба, зеленчуци и плодове. Рататуй и салатата „Нисоаз“ са микрокосмосът на южната френска кухня. Пренесли се далеч извън границите на Франция, тези две ястия носят точното послание на местната кухня – прясно и вкусно. Като силно туристически град с подчертано италианско влияние (до 1860 г. е бил под италианско управление), пицариите и туристическите капани са в изобилие. За щастие това не е краят на историята за хранене в този град и точно тук идва умението да намерим и отличим ресторантите, които си заслужават.
В ресторант „Жан“, освен апетит, трябва да имате и късмет да си намерите маса. Южноафриканският готвач Ян Хендрик учи занаят в семейния си дом в ЮАР. С диплома по фотография и опит в южноафриканската винена индустрия, главният готвач комбинира уменията си и е редактор на кулинарната рубрика на списание Elle за Южна Африка. Още с отварянето на 24-местния си ресторант за висша кулинария в Ница се сдобива с бленуваната от всеки готвач Мишлен звезда. Тук той умело адаптира популярната южноафриканска кухня за изисканата европейска аудитория. Много от ястията се довършват направо на масата. Храната е прекрасно композирана, а лангустините с равиоли не са за изпускане.