Най-добрите ресторанти в света

Станаха ясни 50-те най-добри места за хранене

eva.bg 21 юни 2018

Масимо Ботура, главен готвач на Osteria Francescana

Ако сте гурме маниак и искате да посетите най-добрия ресторант в света, то трябва да планирате пътуване до Модена. Защото Osteria Francescana, носител на 3 звезди Michelin, стана най-добрият ресторант в Европа и в целия свят за тази година. Главният му готвач Масимо Ботура, който е родом от Модена, е най-известният и влиятелен шеф в кулинарните среди в Италия, а стилът му съчетава традиционната италианска кухня и модерни елементи.

„Няма да ви разочаровам. Ще покажа на света, че главните готвачи през 2018 са много повече от просто един куп рецепти, стига да се поддържат един друг“, каза Ботура на обявяването на класацията за 50-те най-добри заведения в света, което се проведе в испанския пристанищен град Билбао. Тя се съставя от 2002 г., от водещото британско издание The Restaurant magazine, а оценките се дават от стотици кулинарни експерти от цял свят.

На второ място се подрежда El Celler de Can Roca в испанския град Жирона, а на трето Mirazur във френския Ментон. Миналогодишният победител – нюйоркския Eleven Madison Park остана на четвърто место, след като беше затворен за ремонт през част от годината.

Мъжката доминация сред шефовете продължава и през 2018. „Често ни критикуват, че няма достатъчно жени главни готвачи, но то не зависи от нас. Просто не са много жените, които са се наложили на толкова високо ниво. Затова имаме отделна награда за жени“, коментират организаторите. Тя отиде при Клеър Смит от лондонския Core (единствената дама с три звезди Michelin във Великобритания).

Вижте изискани заведения от топ 10 по-долу, а цялата класация можете да намерите тук.

1. Osteria Francescana, Модена, Италия

Освен за най-добър ресторант в света е онбявен и за най-добър в Европа. Главен готвач Масимо Ботура

 

2. El Celler de Can Roca, Жирона, Испания. Главен готвач Хуан Рока

 

3. Mirazur, Ментон, Франция. Главен готвач Мауро Колагреко 

 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР