Шоколадов хляб

С ароматен финес превръща кухнята в изискана пекарна

Мануела Панайотова 10 June 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Да се прави хляб е умение, ценно умение и някак... вълшебно. Има магия в превръщането на вода и брашно в маса, която става мека и гъвкава от топлината и силата на ръцете. Докосването до нея крие тайнство, работата на ръцете придава пластика, хармония и ритъм на тялото и прави месещия човек красив.

Предлагам ви една идея за неустоим, деликатесен хляб, който с ароматен финес превръща кухнята в изискана пекарна.

Използвах 450 г брашно, 40 г разтопено масло, 40 г какао, 40 г захар, 300 мл мляко, 7 г суха мая, щипка сол, шепа овесени ядки и счукани зърна от какао.

Как го направих: Смесих мая и захар и залях с леко загрято мляко. Оставих да престои за около 10 минути, докато образува пяна. Добавих брашно, какао, масло, сол и месих, докато се получи компактна маса (може да ползвате миксер с приставка за тесто).

Оформих на топка, покрих и оставих на топло, докато удвои обема си. Намазах с масло и поръсих с брашно форма за печене. Внимателно премесих тестото, прехвърлих го във формата, поръсих с ядки и зърна, и оставих да втаса, докато изпълни формата. Изпекох на 180 С за 25-30 минути. Хлябът е чудесна закуска и може да се поднесе с масло, конфитюр от ягоди или течен шоколад.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР