Живата гел-вода

Водата участва в най-важните дейности на човешкия организъм – храносмилане, усвояване, елиминация и много други. Тя съставлява 70-75% от нашето тяло. Коя вода е най-добра за пиене и колко на ден е въпрос, който засега няма еднозначен отговор. Въпреки това напоследък излизат различни теории за течности и напитки, които хидратират по-добре от самата вода, затова нека видим кои са те

Надя Петрова 23 May 2018

Хидратацията има огромен ефект върху нивото на енергия и мозъчните функции. Всъщност, мозъкът ни се влияе силно от приема на течности и не работи оптимално, когато не е добре хидратиран. Ако не пием достатъчно вода, ще изпитваме намалена концентрация, промени в настроението, главоболие, трудност при взимане на решения, липса на енергия и като цяло ще имаме намален капацитет на мислене и действие.

Водата предпазва също ставите и хрущялите.

Водата (в комбинация с хиалуроновата киселина) поддържа хрущяла около ставите хидратиран и еластичен, като гарантира, че ставите остават здрави. Тя също така предпазва гръбначния стълб и тъканите, като ги изолира допълнително.

Красивата кожа е хидратираната кожа, защото водата й помага да се изчисти отвътре навън, като по този начин предотвратява запушване на порите и акне.

И не на последно място – помага ни да отслабваме. Това се дължи на две неща – пиенето на вода ни кара да се чувстваме сити и да ядем по-малко, а и регулира метаболизма. Изследвания препоръчват прием на 200 до 500 мл вода 30 минути преди хранене за максимален ефект.

Тоест, ако искаме да сме здрави, слаби и да имаме сили и енергия през деня – просто пием вода. По-големи здравословни ползи обаче ще извлечем, ако приемаме гел-вода.

Какво е гел-вода?

Тази нова теория започна да набира популярност покрай изследванията на антроположката Джина Брия по темата „оцеляване в пустинята“. При проучванията си тя открива, че инките и ацтеките са преживявали със седмици без вода. Вместо нея приемали семена чия и течността от кактусите, които били богати на нещо, което тя нарича гел-вода.
Проф. Джералд Полак се включва в тезата и започва изследвания в лабораторията си във Вашингтонския университет. Той доказва, че водата, която тялото използва и съхранява над 90%, е точно под формата на гел-вода. По темата предстои да излезе и книгата „Quench: Reclaim your Energy and Health with the New Science of Hydration, Including Your Five-Day Plan to Hydrate“.

Гел-водата е новооткритото състояние на водата, когато не е напълно течна, не е пара или лед, затова някои я наричат още структурирана, кристална или жива вода. За да си я представим по-добре, може да използваме семена чия и да проведем лесен домашен експеримент, който ще създаде гел-вода за пиене. Добавяме чията в бутилка с вода, разклащаме леко за няколко минути, за да се разделят семената и течността да се желира, и получаваме гел-вода.

Твърдението на проф. Полак за ползите от гел-водата се основава на факта, че водата, която организмът задържа в ставите, синовиалните течности и най-вече в клетките е 90% гел-вода и подаването й в такъв вид помага на тялото да я използва веднага по предназначение.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР