Лорина Камбурова - Икигай или мисия Любов

"Винаги съм искала да правя всичко едновременно. Сега ми се случва и най-хубавото е, че го правя заради щастието си, не заради болката си."

Ирина Иванова 18 May 2018

Снимка: Микаел Стефанов, артдиректор Биляна Савова

Лорина имитира Октавия Спенсър във филма „Формата на водата“. Брилянтният й английски и модулацията на гласа изведнъж „изтриват“ като с гъба стоящата пред мен крехка 26-годишна актриса и на нейно място се появява тъмнокожата 45-годишна 80-килограмова Октавия Спенсър. После Лорина имитира варненския акцент на Криско и магията на тази спонтанна импровизация се повтаря. Това наистина трябва да се види!

Нейното бойно кръщение като актриса е в сериала „Връзки“ в ролята на лошото момиче Лия с дрезгав глас и непредсказуемо поведение. За тази роля, която й пасва като ръкавица, Лорина е открита от сценаристката Ваня Николова във фейсбук. Тогава обаче, преди три години по време на първото й интервю за EVA, Лорина ми се стори още почти дете със своята седефена кожа и красиви бадемовидни очи, винаги готови да се усмихнат или да се разплачат. Тичаше от кастинг на кастинг, снимаше се в американските продукции на „Ню Бояна Филмс“ (беше работила вече със звезди като Стивън Дорф от „Някъде“ на София Копола и Клеър Форлани от „Да срещнеш Джо Блек“), а заедно с дуетната си половинка Росен Пенчев превземаха сцените на софийските клубове с музикалния си проект Ross’N Lorina.

„Понякога играя за майка ми. И тогава играя на живот и смърт“ – каза Лорина в първото ни интервю. Майка й си отива от рак на белия дроб, когато тя е едва 12-годишна. Младата актриса обаче не се крие от спомените си за нея, за съвместния им живот в Швеция, докато майка й учи третото си висше образование, за пътешествията и хубавите им моменти. И до днес продължава да я усеща около себе си и да вярва, че тя бди над нея „отгоре“ и я закриля. „Мама беше математик и физик от най-висока класа. Много взискателна, страшно талантлива и упорита. На 16 години завършила гимназия. Искали я от университета „Ломоносов“ в Москва. Аз не съм наследила този неин „мъжки ум“, но пък тя например не можеше да танцува, да пее и се страхуваше от сцената.“

Лорина сподели тогава много неща с EVA – за сложните, но и изпълнени с любов отношения с баба й, която я е отгледала, за многократните й пубертетски псевдобягства от вкъщи с един сак, пълен с... бебешкото й одеялце и плюшеното й мече. („Къде отивах и аз не знаех. Бях объркана.“) Разказа за момента, когато животът й буквално висял на косъм – леля й, професионален каскадьор, я научила да язди и веднъж Лорина се качила на бременна кобила, която се впуснала в луд галоп. 16-годишното тогава момиче скочило върху купчина дърва, за да се спаси. Смяхме се на разказа й за експериментите при подготовката на дипломния спектакъл на техния випуск в НАТФИЗ. Лорина трябвало да изиграе ролята на момче и за целта пристягала гърдите си, движела се и седяла по определен начин и накрая професорът й казал: „Браво! Само по краката ти личеше, че си момиче“. 

Сегашната Лорина е и същата, и съвсем различна. Пораснала е.

2018 г. от самото си начало се очертава като нейната година с два силни проекта, в които участва. Eдиният е телевизионният сериал „Скъпи наследници“, а другият – така обсъжданият 4-минутен рекламен клип на България по повод нашето европредседателство, където си партнира с Бойко Кръстанов.

На срещата ни госпожица Камбурова както винаги „влиза на 300“ (харесвам този неин израз, страшно й отива!) и едва поемайки си дъх, разказва за адското си самолетно приключение от предишния ден. Самолетът от Лондон попаднал в капана на ураганните ветрове, които се вихреха над София в първите дни на февруари и които започнали да го подмятат насам-натам като детска играчка. Имало сълзи, писъци и молитви като във филмите, а след като на два пъти не успели да кацнат на летище София, били пренасочени към Букурещ, където все пак сагата приключила успешно.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР