Когато гърдите говорят – тревожни симптоми за рак на гърдата

eva.bg 09 October 2019

Профилактичните прегледи при мамолог винаги са задължителни и от първостепенно значение, когато става въпрос за ранно диагностициране на рака на гърдата. Особено пък, когато сте минали 40 години, защото тогава рискът от злокачествено заболяване се увеличава десетки пъти.

Ако обаче въпреки всеобщите препоръки пренебрегвате профилактичните прегледи, трябва поне да сте наясно кои са тревожните симптоми, след които задължително трябва да потърсите мнението на лекар.

- подутите лимфни възли под мишницата са сериозен индикатор.

- промяна във формата и цвета на зърното на гърдата.

- усещане на неравност, удебеляване или хлътване в някоя част на гърдата.

- остро и нетипично зачервяване, сърбеж, свръхчувствителност.

Още подробности може да видите тук, но не забравяйте, че профилактичните прегледи са това, което спасява животи. „Възникването и развитието на рака зависят от множество особености на организма, в който се развива. Съществува и генетично предразположение, свързано с мутации в някои гени. Нека подчертая, че дори високият риск невинаги означава развитие на рак на млечната жлеза. Не бих казал, че определено психоемоционално състояние само по себе си би предизвикало рак. Но вероятно силен емоционален срив би могъл в определен момент да се превърне в отключващ механизъм. Не случайно психосоциалната подкрепа е особено важна и преди, и в хода на лечението“, казва д-р Борислав Димитров в интервю за EVA, което може да прочетете тук.

Жените трябва да се изследват веднъж годишно, а след 40-45-годишна възраст и два пъти, и това е животоспасяващо, подчерта и рентгенологът д-р Ивайло Чобанов от отделението по образна диагностика пред EVA.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР