EVA срещу рака на гърдата

Застанете до нас в борбата срещу най-често срещаното онкозаболяване и отидете на преглед. Не е страшно, а спасява живот

eva.bg 21 August 2017

Йорданка Фандъкова, кмет на София и патрон на благотворителната кампания на списание EVA с мобилния ехограф

Снимка: Радина Ганчева

Мобилен ехограф от най-ново поколение заработи от днес в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания - СБАЛОЗ в София. Компактното устройство ще помага за ранното диагностициране на рака на млечната жлеза и други разпространени онкологични заболявания, а високата му разделителна способност позволява откриването на образувания от няколко милиметра, коментира директорът на болницата д-р Борислав Димитров.

Ехографът на водещата технологична компания General Electric беше закупен след благотворителната кампания на списание EVA под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Г-жа Фандъкова, която има лична история в борба с рака на гърдата, отново подчерта колко е важна ранната диагностика на болестта. Само през последната година по една от скрининговите програми на Столичната община бяха прегледани 500 жени от различни професионални области като при 30 от тях бяха открити находки, а при 4 и налично заболяване.

Жените трябва да се изследват веднъж годишно, а след 40-45-годишна възраст и два пъти, и това е животоспасяващо, подчерта рентгенологът д-р Ивайло Чобанов от отделението по образна диагностика. Той увери столичния кмет, че ехографът е напълно безопасен за пациентите и не ги натоварва с лъчение.

В каузата на списание EVA се включиха над 150 души - топмениджъри, собственици на компании – лидери, артисти и музиканти, журналисти, писатели и бранд мениджъри на световноизвестни марки. С тяхна помощ се събра сумата 26 100 лева, с която беше закупен модерният мобилен ехограф. Всички заедно за едно добро дело!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР