Изабела Роселини, дългото завръщане

Тя не успя да укроти опърничавите си мъже с диви сърца, но честно казано, на тях също не им се получи. С 28 корици на Vogue зад гърба си, дело на най-добрите фотографи в света, 14 филма, сред които шедьоврите на Дейвид Линч „Синьо кадифе“ и „Диво сърце“, два брака и още няколко страстни истински романса, две деца и собствен бизнес с биопродукти, Изабела Роселини отново е в играта. И ето, готова е за едър план

Ирина Иванова 18 June 2022

Снимка: getty images

Когато в началото на 2016 г. козметичният гигант Lancôme кани 64-годишната тогава актриса и бивш модел Изабела Роселини отново да стане посланик и лице на марката, тя си мисли: „Светът май все пак се е променил“. Преди 20 години буквално я изритват като лице на Lancôme, каквато е в продължение на цели 14 години, с мотива, че вече е на 44, а сега идват да си я искат обратно, нищо че е на 64. Още тогава тя им казва, че зрелите жени искат да видят като рекламно лице друга зряла жена, а не хлапачка на 25. „Ние продаваме мечти, Изабела, а не жестоката действителност. Всяка жена мечтае да изглежда млада“ – отсича тогавашният изпълнителен директор на компанията. „Но и всяка знае, че вие просто я заблуждавате“ – отговаря Роселини, затръшвайки вратата на кабинета му. И ето че сега тя се оказва правата. Дори 72-годишната Хелън Мирън в момента е лице на козметична серия. Така че Изабела Роселини е повече от доволна от обаждането. „Отново сме в играта“ – казва си тя.

Когато затваря телефона, Изабела се поглежда в огледалото. Изглежда ужасно, но се чувства прекрасно. Животът й в биофермата й в Лонг Айлънд е истинска мечта! Къщата не е голяма и не изисква кой знае каква поддръжка, но за сметка на това градината е огромна и изобилна – спанак, цвекло, рукола, всякакви зеленчуци, а ето там са и животните – кози, овце, прасета, кокошки. Самата тя е облечена в работни обувки, стари джинси и поовехтяла риза, косата й не е боядисвана скоро, а в ръцете си държи кофа и лопата. Слава Богу, че от Lancôme не поискаха видеоразговор, веднага щяха да се откажат от нея.

в кампания на Dolce & Gabbana

За разлика от повечето актриси, Изабела обожава моделската професия. Намира я за по-забавна и по-непретенциозна от актьорската, а освен това само за няколко дни работа получаваш доста добри пари. Когато през 1982 г. Lancôme подписват първия си договор с нея, условията са направо фантастични – 9000 долара на ден, което означава около 2 млн. на година, и то за срок от 5 години. Кампанията е толкова успешна и продажбите скачат толкова сериозно, че договорът й е подновяван още два пъти.

Роселини никога, ама никога не си е представяла, че ще бъде модел. Тя, детето на две легенди в киното – великия италиански режисьор Роберто Роселини, създал филмови класики като „Рим – открит град“ и „Паиза“, и култовата актриса от „Казабланка“ и носителка на три Оскара Ингрид Бергман. Нито майка й, нито баща й настояват Изабела, сестра й или брат й да станат актьори, но дълбоко в себе си и тримата знаят, че може би това все пак се очаква от тях.

Любовната история на Роселини и Бергман е легендарна и скандална. След пристигането си в Холивуд от родната Швеция Ингрид става звезда с култовия филм „Казабланка“, където си партнира с Хъмфри Богарт. За Роселини по същото време вече се говори като за един от гениите на киното. Освен това е женен, с деца и с официална, ревнива като звяр любовница – Ана Маняни, негово откритие и любима актриса. Самата Ингрид Бергман също си има мъж в Швеция – богат зъболекар, и дъщеря. Тя обаче е толкова впечатлена от филмите на Роселини, че му пише писмо, в което казва, че ако за някой филм има нужда от шведска актриса, която на италиански знае само ti amo, т.е. обичам те, може да разчита на нея. И Роселини, естествено, й се обажда.

Любовта им предизвиква скандал не само в католическа Италия, но и в консервативния по онова време Холивуд, намиращ се под влиянието на т.нар. морален кодекс на Уилям Хейс. Според него във филмите изневярата задължително трябва да бъде заклеймявана като най-осъдително и греховно действие. Изабела и близначката й Ингрид (двете не си приличат) са плод именно на въпросното осъдително действие, защото и двамата им родители са формално женени за други хора, когато ги зачеват.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР