Библиотека „Здраве“

Две полезни книги за вашата библиотека

02 May 2018

Яжте мръсно!
Джош Акс, ИК „Хермес“

Д-р Джош Акс е водещ експерт по функционална медицина, автор на програмата „яжте мръсно“ с хиляди последователи в цял свят и личен диетолог на олимпийския шампион Майкъл Фелпс. Тази книга е написана с емоцията на лекар, който се опитва да преосмисли постулатите на конвенционалната медицина, за да намери нетрадиционен начин да спаси свой близък. Д-р Акс е бил ученик, когато майка му се разболява от рак на гърдата, и студент по медицина, когато болестта, контролирана дотогава в ремисия, се връща. Първото, което прави той, е да я окуражи, че тялото й притежава способността да се справи. А второто – да вземе чувал за боклук и да натъпче всички консервирани, зърнени, млечни и преработени храни от хладилника в него. Третата стъпка е да купи продукти от фермерски пазар за биологични продукти. А последната – да я накара да яде „мръсно“. Увереност му дава специализацията му като клиничен специалист по хранене и практиката, която го кара да преосмисли някои медицински клишета. Така се ражда теорията „яжте мръсно“. Смисълът й е да се пренастрои имунната система така, че тя – не антибиотиците и другите лекарства – да защитава организма. А новите оръжия? Например пробиотици, съдържащи почвени организми.

В центъра на неговата теория, изследвания и открития е нещо, което все повече се споменава като причина за цялостно сриване на имунитета: чревната пропускливост. Научете повече за тази скрита епидемия и начините да се справите с нея. Не става дума само за пробиотици, а за това как да се сприятелите с полезните бактерии в козината на кучето, с пръстта по морковите, с дрождите. Дали да се къпете без сапун и шампоан, как вирусите могат да лекуват, кои билки, гъби, рецепти са полезни и т.н.

А 7 години след втората диагноза майка му е здрава и кара водни ски в езерото до новата си къща.


Тиреоидит на Хашимото: Промени в начина на живот за откриване и отстраняване на първопричината
Изабела Уенц, ИК „Вдъхновения“

И тази книга като „Яжте мръсно“ е родена от едно емоционално пътуване през болестта, в случая тиреоидит на Хашимото. Авторката е фармацевт. И логично сред нейните методи за справяне с болестта са хранителни добавки, витамини, микроелементи, промени в начина на хранене. Още нещо свързва двете книги: подробният анализ на епидемията, наречена чревна пропускливост. Резултатът от нея е недостиг на хранителни вещества. За Изабела Уенц картината изглежда така: щитовидната жлеза не боледува „самостоятелно“, а като част от една разстроена система, в която надбъбречните жлези са изтощени, червата пропускливи, хипофизата пресирана да произвежда компенсаторно хормони, черният дроб задръстен с токсини...

Най-ценното обаче е личният опит на авторката, нейните тригодишни експерименти с различни добавки и средства на официалната и алтернативната медицина, с които тя е отхвърлила теорията за нелечимия тиреоидит и убеждението в медицината, че лекарствата са нещо, което винаги ще съпътства живота на болните.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР