Още за динозавърската болест

Джордж Джонсън, "Хроники на рака", ИК „Изток-Запад“

Адриана Попова 21 March 2018

Клетка на рак на белия дроб

Снимка: Instagram

Ракът е на Земята много преди човечеството. Диагностициран е върху кост от динозавър на възраст 150 млн. години. Всички животни боледуват от рак – риби, костенурки, като бозайниците боледуват по-често от рибите и влечугите, домашните животни – повече от дивите. Той не е болест, а феномен, казва Джордж Джонсън, автор на книгата „Хроники на рака“. Джонсън започва да проучва всичко, свързано с рака, когато съпругата му Нанси се разболява. Стига до някои безспорни причинители на рак затлъстяване, напреднала възраст, слънчева светлина, радиоизотопи, цигари, повече менструални цикли (при жени, които не забременяват, свързано е с естрогена – доказан човешки канцероген). И обратното – ограничаването на калориите, респективно забавянето на метаболизма, намалява вероятността от заболяване.

Проучване показва, че при жени, които са напълнели с 15-20 кг след 20-годишната си възраст, има 50% повишен риск от рак на гърдата. Наднорменото тегло, наред с липсата на физически упражнения, е причина за приблизително 25% от раковите заболявания. „Нарушавайки рамките на умереността, възмущаваме човечеството“ – е казал Паскал. Възмущаваме и нашите клетки, добавя Джонсън.

Около рака има много митове, яденето на повече плодове и зеленчуци е сред тях. Дългогодишни изследвания показват, че те не помагат кой знае колко. Антиоксидантът бета каротин се препоръчва като антиканцероген, но пушачи, приемали бета каротин, се разболявали от рак на белите дробове по-често. Няма връзка между заболеваемостта в областта на главата и продължителността на говорене по мобилен телефон.

Книгата има нещо като хепиенд. Нанси – с помощта на операция и лъчетерапия, успява да се измъкне от прегръдката на рака. С него обаче си тръгва и бракът й с Джордж, защото в живота понякога хората се разделят след края на големите изпитания.

Най-големият плюс на „Хроники на рака“ е, че е написана с любопитство и респект към медицинската наука и засега най-големия й и още неразгадан враг. В нея няма нищо евтино, включително готови рецепти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР