Три причини да застанеш на постелката за йога

19 February 2018

Пътешестващ по света преподавател по йога – така ме виждат хората отстрани. Такъв стил на живот обикновено се оценява като леко инфантилен и безотговорен. Днес си тук, утре – там… Едно непрестанно движение в посока на попътния вятър. Затова много хора са изненадани да разберат, че съм инженер електротехник. Изпитват когнитивен дисонанс: Как? Защо? Какво те насочи към йога?

Завършила съм Аерокосмическия университет в град Красноярск. Шест години изучавах една от най-интересните специалности – Системи за автоматично управление на безпилотни летателни апарати, но съдбата беше предвидила друг път за мен – път много по-невероятен.

За йога бях чувала още в детството си, дори се занимавах по книжка, която случайно открих в книжарницата. Случайно, защото такава информация тогава почти не се намираше. Ако изобщо имаше някаква, то някъде по-близо до Москва, а Москва беше на 4000 километра от мястото, където живеех.

В университета по 15 часа на ден седях над изчисления, графики, програми и в един момент усетих, че тялото ми се чувства някак “неудобно”. Неудобно ми беше да седя, да стоя, дори да лежа. Чудех се защо висшите сили са ни дали тези толкова неприспособени към живота физически тела. Гърбът и главата ме боляха постоянно, мъчеше ме ниско кръвно налягане.

За разлика от България с мекия й климат, в Сибир климатът е рязко континентален и за един ден температурата може да се промени с 20-25 градуса. При тези резки промени кръвното ми налягане падаше, виеше ми се свят и не можех да изляза от къщи. Бях във втори курс, когато реших да подновя занятията си с йога, но вече с инструктор в група.

Възможностите бяха ограничени и започнах с преподавателя в университета. След лекциите размествахме банките, миехме пода и слагахме постелките – така се занимавахме – направо в аудиторията. Още по време на първите занятия започнах да разбирам, че тялото ми е не само неудобно, но е и криво, и неосъзнато. “Вътрешни слабини??? Какво е това? Къде се намира?”

След няколко месеца редовна практика, преподавателят ме посъветва да се включа в преподавателски курс. Трябваше да взема сериозно решение дали четири години подред, по четири пъти годишно да пътувам за Москва, за да се обучавам. Реших да го направя.

Близките ми се отнесоха много скептично. Дълго е, скъпо е и не е ясно за какво. “Какво толкова ще учите четири години?” - така ме питаха, а аз им отговарях “не знам, но ще ви разкажа.” Преподавателите по Айенгар йога се обучават 4 години, но след завършването на този 4-годишен курс разбират, че това е недостатъчно и е само едно начало.

Анатомия, философия, основи на санскрит – това е задължителната основа, върху която се гради осъзнаването и правилното изпълнение на асаните.

Асаните са не просто определени пози, които заема тялото, те са невероятен инструмент, който променя и преустройва двигателните стереотипи. Колкото по-дълбоко се потапям в изучаването на това изкуство и на тази невероятна философия, толкова повече смисъл се открива пред погледа ми. Споделям с вас три причини, заради които си струва да застанете на постелката и да започнете да практикувате.

1. Йога е едно запознанство със себе си. По време на занятията гледаме на себе си отстрани. Нашето тяло и нашето съзнание ни се разкриват от един съвсем различен, непознат ъгъл. Изпълнението на асаните и пранаямите ни дава невероятен инструмент за промяна на тялото.

2. Йога е удоволствието да бъдеш “на път”. Практиката е пътешествие към центъра на собствената вселена. Този път трябва да изминем не като се стремим да достигнем върха по-бързо от всички останали, а като се наслаждаваме на всичко, което срещаме по пътя. Той е изпълнен с радостта от малките успехи и от може би не тъй забележимите, но дълбоки вътрешни промени.

3. Ще достигнете по-добро разбиране за онова, което се случва в живота ви. Не очаквайте бързи резултати. Всичко става постепенно, но ако се наблюдавате, ако наблюдавате тялото, ще започнете да намирате паралели с онова, което се случва в живота ви. Редовната, осъзната и дълбока практика променя тялото.

Пътешествията биват два вида: когато бягате от нещо и когато търсите нещо. Замислете се за вашите занятия със спорт, фитнес, йога… какво е вашето пътешествие?

sattvica.bg

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Лия
01 March 2018, 14:51

В църковните книжарници има прекрасни книги срещу йога и вредите от нея. Дайте шанс и на тях, за да кажат дали пък няма три причини да не застанем на постелката за йога.

ТВОЯТ КОМЕНТАР