Лова Мур - тайната жена на Ален Делон

01 March 2007


по материали от чуждия печат

лова мур
Тя е на около 60, но лицето й след толкова пластични операции е неразгадаемо. Все още с възхитително тяло и разкошна руса коса, тя има излъчването на скъпа жена с минало. Лова Мур е била звезда на "Крейзи хорс" от легендарните му години, оженила се за собственика на прочутото парижко кабаре, който през 1994 г. се самоубива. На представленията са й ръкопляскали и носили цветя Салвадор Дали, Джон Кенеди, Джак Никълсън. За любовта й безуспешно се борили Белмондо, Мик Джагър, Робърт де Ниро и Хулио Иглесиас. Тя я дала само на Ален Делон. Цели 14 години Лова Мур е била неговата тайна любов, незаконната му жена. Делон е искал дете от нея. Едва сега тя разкрива пред руското списание "Караван" подробностите от тази невероятна любовна история.

Париж, началото на седемдесетте. Лова твърди, че е била едва на двадесет, когато на улицата я спира доста по-възрастен от нея мъж и я пита дали го познава. Девойката, отгледана във френско селце без кино и телевизия, не го познава, пък и не й пука. Той написва номера си на цигарена кутия и го пъхва в джоба й.

Когато тя отива на работа в кабарето, където е отскоро, колежките й ахват: самият Ален Делон е оставил телефонния си номер.
(Всъщност тогава Ален е на 35, а Лова на не по-малко от 25 години. В разказа си обаче тя спестява пет и повече години. Затова е възможно годините да не съвпадат - б.р.)
Лова изхвърля цигарената кутия с номера на тайнствения обожател. Но след време заедно с приятелките си го засича в ресторант и под техния натиск отива в дома му. Докато компанията се весели, Ален Делон я завежда в спалнята си, завива я грижливо с одеяло от пухкава кожа и... се връща при гостите. В съседната стая спи невръстният му син Антъни, жена му я няма. «Идиотската ситуация ме парализира и аз не мръднах час, може би два», признава Лова. Така стават любовници. Тя е дългокрака, с невероятно тяло и руса коса до кръста, истинска Барби, той неустоим, циничен, пълен егоист и невероятен любовник. Тя е провинциалното момиче Мари Журден, което си мечтае да стане танцьорка и благодарение на пластичното си тяло и уроците по танци в малко парижко кабаре, както и на късмета да види обявата във вестника, попада сред танцьорките на Крейзи хорс и съответно - сред каймака на парижкото общество. Той е мъж с наранено сърце, отхвърлен от майка си и отгледан от улицата, възмъжал в кървавата война в Индокитай и утешаван от проститутки. И който благодарение на таланта и красотата си също попада сред каймака на парижкото общество.

Делон наема квартира за двамата, макар че те се отдават на чувствата си навсякъде. Лова си спомня, че една късна вечер се връщат през парка, когато в смях и закачки Делон я поваля на тревата и двамата трескаво смъкват дрехите си. Тогава нещо под нея се размърдва и тя ужасена започва да пищи. Оказва се, че са паднали върху кротко свит клошар.
Четиринадесет години Ален мени жени, любовници, появява се и изчезва от живота й, раждат му се деца, а Лова съществува паралелно, като неговата тайна жена, цели 14 години. Той я нарича Тотош, тя него Линлин. Когато Ален снима Зоро, тя се промъква в караваната му и Ален я обладава в плаща на Зоро и огромната шапка с пера. „В нашата връзка имаше страст и пикантност, но не и вярност. Той беше разглезен от жените и разяден от пороци. Умоляваше ме да му подаря дете, но аз стоях здраво на земята и не се предавах на илюзиите."

Прагматичната Лова се жени за 50-годишния Бернарден, легендарния собственик на „Крейзи хорс", който е доста по-възрастен от нея. Тя е звездата на „Крейзи хорс" и негова любимка. На сватбата мъжът й я вози в Ролс Ройс, в бял кожен костюм, а целият път до църквата е покрит с розови листенца. „Той превръщаше момичетата в земни богини", спомня си Лова. „Крейзи хорс" за времето си е било невиждана атракция - президенти и звезди, свръхбогати аристократи и обикновени хора пълнели всяка вечер залата, където голи момичета правели невероятно еротично шоу, а след това изчезвали незабелязано, тъй като Бернарден строго забранявал контакт с публиката и отрязвал категорично пътя на обожателите им. Идеята му била да направи еротичен театър, а не бардак. Ако някое от момичетата нарушавало правилата, той безмилостно я гонел. Но в личния си живот кралят на шоуто нарушавал правилата. Обградил Лова с лукс и разкош, сервирал й закуската в леглото, но отказал да я допусне до личния си живот. Там, където съществували три офиса - един за деловата работа, един за високопоставени гости, демонстриращ разкош, и един за... разврат. Там Лова се промъква тайно - в бяло палто от норки и копринена нощница - и заварва оргия с момичета-танцьорки. Вижте колко са забавни имената им: Рита Кадилак, Ванила Банана, Волга Самовар, Шарлота Кофеин, Водка Московская... От своя страна шефът на кабарето научава за тайните отношения с Делон, хваща тайни бележки и прави луд скандал.

А срещите мужду Лова и Делон продължават. Понякога той заминава - например за да позира за корицата на „Пари Мач" в швейцарското си имение с бременната си жена Розали, а след това се връща и се хвърля с Лова в леглото. Затова сега Лова не се хваща на жалбите му, че е самотен и умира от самота - нещо, което Делон повтаря пред медиите близо половин година. „Това е закономерен финал за хора като Ален. Той е потребител на жени и на любов. А това тъжно положение, в което е, е поза. Той е богат и красив и досега всяка жена ще тръгне с него. Но той е избрал самотата. Защото е уморен, защото е изхабен. Ние често се чуваме и аз знам това със сигурност."

Но да се върнем към брака й. Скоро сексуалните отношения между Лова и Ален Бернарден, доколкото изобщо ги има, изчезват. А през 1994 г. той се самоубива с ловна пушка в офиса си. Предсмъртното му писмо е изчезнало, а някои жълти вестници обвиняват Ален Делон в убийство. Лова прекратява разследването за самоубийството, когато следователите я предупреждават, че то може да доведе до неочаквани и неприятни разкрития. Изнудване? Шантаж? Тайни връзки и пороци? Вече никой не може да каже. Тя иска да го запомни по друг начин. Лова твърди: "Аз бях негова муза и богиня и наистина го обичах. Нямам баща и в негово лице намерих такъв. Когато след смъртта му семейството му тръгна на война с мен заради наследството, аз просто взех чантичката си и напуснах къщата ни. И с парите от наследството си купих един апартамент, от който се вижда Айфеловата кула."

Лова Мур обаче продължава да обожава разкоша. В къщата от 400 квадрата, построена от мъжа й за нея, само 100 квадрата заема огромният й гардероб. В него тя държи скъпите си рокли от Шанел, Гучи и Диор, както и сценичните си костюми от оскъдни прашки и мантии с брилянти, пера и блестящи диадеми, корони и воали. Някои от тях са правени от знаменити моделиери като Алайя и Лагерфелд. С тях Лова е играла пред София Лорен, Джери Луис, Лайза Минели, Гари Купър, Федерико Фелини, Джон Кенеди, шаха на Иран, Онасис... А в луксозната си къща, преди да тръгне на спектакъл, по цял ден прекарвала в градината, пълна с цветя, в басейна или в огромната баня с изглед към парка. През това време мъжът й слагал на рамо любимия си бирмански котарак и се отправял с колелото към пазара, за да купи пресни яребици за обяд.

Всичко това е минало. Трите деца на Бернарден я принуждават да им продаде своя дял от „Крейзи хорс" и така слагат край на 43-годишната славна история на кабарето. Сега то е обикновена и леко пошла атракция за туристи.
След смъртта на мъжа си Лова не се връща нито в къщата, нито в парижката квартира, нито в „Крейзи хорс". Смела и борбена, тя започва живота си наново. Има нови любовни романи, но с никого не желае да се обвързва. Започва да пее, снима се в реклами, режисира шоута, пише книга с мемоари. Приключва и връзката си с Делон, макар че той нееднократно се опитва да си я върне. Сега често си спомнят по телефона най-смешните моменти от връзката - как след като се натъкват на клошаря, бягат в една пуста алея на кралския двор и продължават любовната игра. Или как са се омотавали в плаща на Зоро, а шапката му е падала в най-неподходящия момент. Той продължава да я нарича Тотош...

Лова твърди, че тялото и лицето й е дадено от Бога. „Но когато усетих, че остарявам, реших да се погрижа с помощта на пластични хирурзи."
Днес тя живее в Париж с 20 години по-младия дизайнер Лойд Клайн, който прекарва доста време в Америка.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР