Филмът, който отказа Даниел Дей-Люис от киното

„В мен има огромна тъга“, казва 60-годишният актьор, който преживя толкова тежко снимките на последния си филм, че реши да сложи край на кариерата си

eva.bg 29 ноември 2017

Снимка: W magazine

„Phantom Thread“ на Пол Томас Андерсън е последният филм, в който ще гледаме Даниел Дей-Люис. Ще излезе в малко и избрани американски киносалони по Коледа, а у нас на втори февруари. Това е филмът, чрез който ще се сбогуваме с таланта и гения на един от най-великите актьори на своето поколение, защото тази лента отказа 60-годишния Даниел Дей Люис от киното.

„Преди да започна работата си по „Phantom Thread“ не знаех, че след него ще реша да спра да играя. Знам, че Пол и аз много се смяхме преди да започнем снимките. А след това изведнъж спряхме да се смеем, защото и двамата бяхме смачкани от усещането за тъга. Бяхме неподготвени за нея. Изненада ни. Не осъзнахме какво всъщност ще сътворим. Беше трудно да се живее с това усещане. И все още е“, казва Даниел Дей-Люис в ексклузивно интервю за списание W. Той говори изключително рядко както за професионалния, така и за личния си живот. Затова интервюто, в което коментира както филма, така и причините да сложи край на кариерата си, е изненадващо и ценно. А фотосесията към него още повече.

Снимка: W magazine

Не бих искал да използвам подобна изтъркана от употреба дума като „артист“, но над мен винаги е висяло усещането за отговорност, която трябва да има всеки един артист. Имам нужда да вярвам, че това, което правя, е стойностно. И ако и публиката го вярва, би трябвало да ми е достатъчно. Но напоследък не ми е...“, казва още актьорът.

Действието във „Phantom Thread“ се развива през 50-те години на миналия век в следвоенен Лондон. Даниел е в ролята на дизайнер от висшето общество, чийто свят се обръща наопаки, когато в живота му се появява непокорна млада жена, която става негова муза и любовница.

Всички знаем, че Даниел Дей-Люис е от много малкото актьори, които напълно се сливат с героите си, а това е много болезнено и трудно както за него, така и за околните. След това пък много трудно излиза от образа. Може би затова е изключително придирчив спрямо филмите, в които се снима - за цялата си кариера има по-малко от 20, но пък има три Оскара.

Кадър от „Phantom Thread“

Преди снимките на „Phantom Thread“ той прави задължителното задълбочено проучване за ролята на дизайнера Рейнолдс Удкок. За да влезе в кожата на героя си, 60-годишният Даниел гледа архивни кадри от модни ревюта от 40-те и 50-те години, изучава детайлно живота на едни от най-големите дизайнери и най-важното – научава се да шие. Става чирак на Марк Хепъл – шеф на отдела за костюмите към нюйоркския балет. Първо търпеливо наблюдава работата му, а след това и помага за ушиването на костюмите за новия балетен сезон. После решава, че сам трябва да ушие една откотюр рокля.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР