Дестинация Ив Сен Лоран

Струва си да видите двата музея, посветени на Ив Сен Лоран - в Париж и Маракеш

Елка Влаховска 27 October 2017

Музеят на Ив Сен Лоран в Маракеш

Снимка: Fondation Jardin Majorelle © Nicolas Matheus

Два музея, посветени на Ив Сен Лоран, отвориха врати през октомври. Единият е в Маракеш, розовия град на Мароко. Там през далечната 1966 г. модният дизайнер купува къща, омагьосан от мястото, където често пребивава с приятеля си Пиер Берже. Двамата възстановяват магичната градина Мажорел, в която сред пищната тропическа растителност е Музеят за берберско изкуство. Голяма част от творчеството на Ив Сен Лоран е повлияна от цветовете, ароматите и светлината на Маракеш. Модернистичната сграда на новия музей се намира в близост до градината Мажорел, където по желание на Ив Сен Лоран е разпръснат прахът му, след като си отива от този свят през 2008 г.

Музеят на Ив Сен Лоран в Маракеш

В сградата има постоянна експозиция на творби на маестрото кутюрие, зала за изложби на съвременно изкуство, зала за презентации, библиотека, кафе-бар и ресторант. „Толкова е естествено, 50 години след като Ив Сен Лоран откри този приказен кът, който вдъхнови голяма част от неговите изяви, точно тук да се намира музеят на неговото творчество“ – казва Пиер Берже, председател на фондацията, осъществяваща този проект. За съжаление той почина в началото на септември и не успя да види официално представени дългогодишните усилия на фондацията.

По същото време беше открит и Музеят на Ив Сен Лоран в Париж, в емблематичната сграда на неговата къща за висша мода на ул. Марсо 5. Там посетителите могат да се потопят в атмосферата на разкош, вдъхновение и светски блясък, характерни за модната индустрия на 60-те и 70-те години на миналия век. Изложени са емблематични тоалети, като колекцията Мондриан от есен-зима 1965 г., вдъхновена от геометричните форми в картините на френския художник, дамският смокинг от 1966 г., бродираното със слънчогледи сако в памет на Ван Гог от 1988 г. Посетителите могат да усетят и атмосферата, в която е работил маестрото, с бюрото и библиотеката с многобройните книги, със скиците, излезли изпод вдъхновената му ръка.

Ив Сен Лоран и Пиер Берже, 1982, фотография © Vladimir Sichov - Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent

Фондацията „Пиер Берже – Ив Сен Лоран“ притежава и съхранява колекция артефакти от 40-те години творчески живот на големия моден дизайнер. Наследството на Ив Сен Лоран наброява над 5000 облекла висша мода, над 15 000 аксесоара, както и хиляди скици, снимки и предмети. Ив Сен Лоран е първият дизайнер на висша мода и единственият за своето време, който последователно систематизира работата си и създава архив от рисунки до прототипи и от готови модели до бизнес отчети.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР