Дъъългите ботуши

Какви са разновидностите на чизмите този сезон

Ина Иванова 10 October 2017

Високите ботуши завладяха пазара и мислите ни още миналата есен. Но сега се завръщат като дори по-голяма тенденция.

Освен от традиционните кожа и велур, се предлагат такива и от кадифе. Налице са леко разпуснати и небрежни (Off-White, Saint Laurent), но и свръхприлепнали чизми тип чорап (Balenciaga). Не липсват и разновидности откъм цветове (Balenciaga) – най-вече в червено (Victoria Beckham, Givenchy). Дори виждаме типичния за Ренесанса корсет, трансформиран в ботуш (Gianvito Rossi).

Идеята за чизми идва от Късното Средновековие. Тогава е периодът на Готиката и издължаването на линиите в архитектурата, изобразителното изкуство и разбира се, модата. Въпреки че до ХІХ век те са носени единствено от мъже, това сега е изцяло женска тенденция.

През 60-те Ив Сен Лоран създава своя версия на високите ботуши. Появява се винилът и иновативните за онова време „space age” ботуши, актуални и днес. През 70-те се популяризират чизмите от велур и кожа, а през 80-те тези обувки се носят от все по-големи звезди като Мадона.

Благодарение на историята дизайнерите днес имат богат избор на идеи, откъдето да „откраднат” нещо и да го превърнат в тренд. Затова през настоящия сезон определено има чизми за всеки вкус.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР