Даниел Стийл, желязната лейди на розовата литература

След пет брака, седем деца и 160 изадени книги най-продаваната жива писателка в света не се е уморила от живота

Адриана Попова 05 октомври 2017

Просто изми зъбите си и заживя отново. Беше го написала за една от героините си, но колко вярно беше и за нея самата! След пет брака, два от които абсолютна катастрофа, след самоубийството на Николас – едно от седемте й деца, след тонове унищожителна критика за книгите й, обвинявани в лековатост и логорея, Даниел Стийл, най-продаваната жива писателка в света, не се е уморила от живота.

Четири-пет часа сън са й напълно достатъчни. Даниел се събужда сама в спалнята си в имението Beaux Arts, кацнало на хълм в Сан Франциско с умопомрачителна гледка към залива и моста Голдън Гейт. Тя е на 69, щастливо неомъжена от вече 15 години. Но 55-те стаи на имението, построено преди век за захарен магнат, не са населявани само от призраци от миналото. Дъщерите й Беатрис, Саманта, Виктория, Ванеса и Зара, синът й Макс, както и двамата й осиновени синове Тревър и Тод обичат да идват тук със семействата си и за Деня на благодарността или Коледа става доста шумно.

Самата Даниел обича да организира партита и тогава събира в елегантен френски кок дългите си червеникави коси, облича рокля, въпреки че не харесва много-много краката си и обикновено ги крие в панталон, и избира някой ефектен чифт обувки от колекцията си – напоследък фаворит са й едни екстравагантни Gucci с помпони. Луда е по обувките. Като малка искаше да става дизайнер, учи моден дизайн в Parsons School of Design и Нюйоркския университет, но после й потръгна с писането. И не е спирало да й върви след издадени 160 книги, многомилионни тиражи по цял свят и дори рекорд на Гинес през 1989 г. – 381 седмици последователно нейни книги са в класацията за бестселъри на Ню Йорк Таймс! 22 от романите й са филмирани. 

Да, тя си е спечелила всеки цент за всяка тухла от имението, всъщност спечелила е много повече, но с цената на 16-часово всекидневно писане. Когато децата бяха малки, буквално не спеше и пишеше цяла нощ, за да може през деня да им обръща внимание. Беше чудесна майка, на която можеш да разчиташ, че ще дойде навреме за балетното представление на дъщерите си или за бейзболните мачове на синовете си, че ще пляска и ще ги окуражава от първия ред.

Е, нейната собствена майка беше доста по-различна, доколкото си я спомняше...
Майка й Норма е дъщеря на португалски дипломат, а баща й Джон, един от съсобствениците на пивоварните Löwenbräu, е от еврейско семейство емигранти от Германия, което обяснява и предългото име на дъщеря им – Даниел Фернанда Доминика Мюриел Емили Шулейн-Стийл. Въпреки че е родена в Ню Йорк, Даниел отраства във Франция. Това са години на непрекъснати приеми, официални вечери и бляскави балове за семейството й – приказка, която свършва с развода на Норма и Джон. Оставят я да реши при кого иска да живее и тя избира баща си, с когото се връща в Ню Йорк. Тогава е на 7. Майка й остава в Европа и би било силно преувеличение да се каже, че се интересува особено от дъщеря си. Единственото наследство от нея е католицизмът, в който е възпитана Даниел. Като малка тя дори мечтае за „кариерата“ на монахиня. Но животът има съвсем различни планове за нея.

Дребничка, с крехко телосложение на човек, който трябва да бъде закрилян, с високо чело и големи сиви очи, с чудесно чувство за хумор, подсилено от прекрасна усмивка, Даниел Стийл и за миг не остава без мъжко внимание. На прага между момичето и жената, тя очарова светски Ню Йорк с европейска изисканост. Едва на 18 се омъжва за американски банкер с френско потекло – Клод Ерик Лазар, който е с 10 години по-възрастен от нея. Ражда се дъщеря им Беатрис и тя е най-хубавото, което остава след края на брака им – 9 години след сватбата.

Кога ще спре да пише ли – когато престане да получава писма от читателки, които казват, че книгите й са им помогнали, че са ги вдъхновили за живот, че са видели себе си в героините й. Или пък когато древната пишеща машина наистина вземе, че се счупи
През това време Даниел не си губи времето. Въпреки мусенето на Клод тя започва работа в манхатънска рекламна агенция като копирайтър, а после и във фирма за връзки с обществеността. Рекламните текстове и пресрелийзите, които пише, са толкова добри, че един от клиентите на агенцията й казва – трябва да станеш писателка. Защо не, мисли си Даниел, на която очевидно не й отнема много време да взема важни решения. Срещу 20 долара си купува пишеща машина, която дори по онова време вече е древна – произведена е през 1946 година, и на нея натраква първия си роман „В името на сърцето“. Той няма никакъв успех, както и следващите два, но това не я обезсърчава. Не и нея. Книгите й не вървят, но я забелязват от женско списание и я канят за автор. Веднъж й възлагат интервю със затворник, който излежава присъда в калифорнийски затвор – междувременно тя, вече разделена с Клод, е напуснала Ню Йорк и се е преместила да живее на Западния бряг. Среща се със затворника, но сърцето й остава зад решетките – при негов колега по съдба. Дани Зугелдър е криминален тип, осъждан за грабежи и сексуално насилие, манипулатор с убийствен чар. Даниел е толкова запленена, че решава да се омъжи за него. Венчавката е в затворническия параклис и този път, за разлика от първата й сватба, не присъства нито един от бляскавите й приятели. Три години по-късно двамата вече не са семейство, като Дани междувременно е обвинен за серия изнасилвания.

Даниел обаче е в истинска сватбена серия. Едва-що получила развод, буквално на следващия ден, след като с Дани са подписали документите, тя се омъжва за някой си Уилям Тот. Няма и за кога да чака, защото е бременна на прага на деветия месец с детето на Уилям, който е съвсем мъничко по-свестен от Дани. Наркоман е, но поне не е в затвора. Самата Даниел не обича да се връща в спомените си към съпруг номер 3 и никога не потвърждава легендата за запознанството им, според която той се е появил в живота й под формата на шофьор на поръчано от нея такси. Кръщават сина си Николас и две години по-късно Даниел отново е клиентка на бракоразводен адвокат.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР