И замирисва на кафе

Мануела Панайотова 25 June 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Да, в този сладкиш първото, което се усеща, е мирисът на кафе. Завладяващият му аромат среща мекия като сметанов облак вкус на кокос, сладката изтънченост на печени лешници и едва доловими, пърхащи нотки на ванилия. Това, което не се улавя, няма дори намек за присъствието му, е .. нахутът. Той придава изкусителна, кремообразна структура на вкусната идилия и я превръща в неочаквано вълшебен фъдж.

Използвах 2 чаши сварен нахут, 70 г кокосово масло, разтопено, 100 г мед, 3 с. лъжици прясно смляно кафе, 50 г кокосови стърготини, 1 ч. лъжичка ванилия, 100 г лешници, щипка сол.

Как го направих: Подготвих малка форма за кекс, покрита с домакинска хартия. Пасирах нахута. Прибавих кокосово масло и стърготини, мед, кафе, ванилия, сол. Отново пасирах до гладка паста. Добавих половината от лешниците, предварително нарязани. Изсипах в подготвената форма, поръсих с кафе и другата половина от лешниците. Оставих в хладилник да стегне за 3-4 часа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР