Пудинг с кроасани

Усещане за изискана наслада

Мануела Панайотова 23 April 2017

Снимка: Мануела Панайотова

 

Преди време купих топли кроасани, но така и не стигнах до тях - те остаряха, а после се вкамениха и станаха идеални за... пудинг. Заложих на киви и сладко от ягоди и не сбърках - вкусът е жив и свеж, украсен с фина плетеница от аромати, а това, което остава след последната хапка, е усещането за изискана наслада. Послевкусът е по-силен от вкуса, той е като малко захарно кристалче, което пречупва деликатно емоцията и я превръща в наслада.

Използвах около 600 г киви, почистено и нарязано на парчета, 80 г пудра захар, ситно настъргана кора от портокал, 5 големи стари кроасани, накъсани на парчета, 4 яйца, 2 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 150 мл течна сметана, 250 г пудра захар, 2 ч. лъжички ванилия, 200 г сладко от ягоди, филирани бадеми или кокос.

Как го направих: Загрях фурната на 180 С и сложих нарязано киви, поръсено с пудра захар и портокалова кора. Пекох за около 10 минути (докато освободи водата и омекне), оставих да изстине. В блендер разбих яйца, жълтъци, захар, мляко и сметана. Покрих дъното на форматаза печене с половината от кроасаните, а над тях наредих половината киви и ягодово сладко. Покрих с останалите кроасани, киви и сладко. Залях с яйчената смес и оставих да се напои за около 20 минути. Загрях фурната на 160 С, поръсих с кокосови люспи и захар и пекох един час.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР