300 „Вечери за тъпаци“

29 March 2017

Снимка: getty images/guliver

Един от най-хитовите и гледани спекталкли в афиша на Сатирата „Вечеря за тъпаци“ ще има своеобразен юбилей на първи април. Тогава ще се състои представление номер 300.

Над 150 хиляди души (или хората от един средно голям град в България) са гледали изпълненията на Христо Гърбов, Иван Бърнев, Жанет Йовчева/Йорданка, Калин Сърменов, Веселин Ранков и Ана Вълчанова за изминалите 16 години. Много от верните почитатели на спектакъла са го гледали повече от един път, а с годините сред публиката вече са децата на първите зрители на спектакъла.

Любопитно е, че актьорът Христо Гърбов, който играе от 30 години на сцената на Сатирата, е връстник на театъра – тази година Сатиричния театър и актьорът честват своя 60-ти юбилей. По този повод Христо Гърбов ще получи един от 20-те почетни плакета „60 години Сатиричен театър“ на 7-ми април, рожденият ден на Сатирата. Това е най-дълго играната ми роля в творческата ми кариера на артист. Като драматургия не е от най-любимите ми, защото да играеш гадняр не е много симпатично. Моето обяснение за дългия живот на тази пиеса е постановката на режисьора Иржи Менцел. Той е майстор на простите, но смислени комедийни гегове, което много трудно се постига и почти не се случва напоследък в българския театър“, казва Христо Гърбов.

„Чувството за хумор на Иржи Менцел е толкова прецизно и работещо, че е достатъчно да изпълним това, което той е закодирал вътре в пиесата. Спомням си, че когато репетирахме – той казваше например – „Тук е текстът на Иван, тук на Христо, а тук има пауза – тук ще има смях!“ Той ни режисираше като диригент. Като човек, който познава законите на комедията. Той е от последните мохикани на този жанр. Знае как се прави качествена – не на низките страсти - комедия, а такава, която не само буди смях, но и кара хората да се наслаждават и на текста, и на актьорската игра“, коментира Бърнев.

„През този дълъг живот на спектакъла в живота на актьорите имаше много щастливи, но и трагични моменти. През тези 16 години се родиха и израснаха куп деца - роди се малката дъщеря на Калин Сърменов, роди се четвъртото дете на Веселин Ранков, синът на Жанет Йовчева, синът на Иван Бърнев, роди се и първата внучка на Христо Гърбов…

Заедно с това, някои от нас загубихме близки хора – аз загубих баща си. Но всички тези щастливи и трагични моменти сме съпреживявали заедно и това представление за нас е един живот…“, споделя и Ана Вълчанова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР