Амстердам, вдъхновяващият

Обичам да казвам, че причината, заради която човек се връща някъде, по-често са добрите ресторанти, отколкото добрите музеи. В Амстердам това твърдение намира своето опровержение, но и не съвсем…

Любомир Василев 27 March 2017

За втора поредна година съм тук, за да посетя две конкретни места, разположени в Музеумплейн – кварталът с музеите, където се намират музеят на Ван Гог, музеят за съвременно изкуство Стеделик и величественият Рейксмузеум.

RIJKS®
Едноименният ресторант RIJKS®, разположен в самия музей, е едното от тях. Интуицията ми към добрата храна не ме е подвела и правейки резервация за тазгодишното ми посещение, разбирам, че в края на декември ресторантът е взел първата си Мишлен звезда. Държавният Рейксмузеум разказва историята на Холандия, влиянието на близки и далечни страни. Ресторантът следва същия принцип, като не пропуска качеството, автентичността и уникалността. Собствениците обичат да казват: „Нашият ресторант е Рейксмузеум, сервиран в чиния“.

Недалеч оттук, в бившата музикална консерватория, хотел Консерваториум е друга основателна причина, заради която си заслужава пътуването. Това наистина е един от най-добрите хотели, в които съм отсядал. Идеята за обновяване на бившето учебно заведение пасва идеално на италианския архитект Пиеро Лисони, който я превръща в съвременна структура, отразяваща както историята, така и бъдещето. Намиращият се в хотела ресторант Тайко предлага модерна японска кухня и за разлика от много други ресторанти, разположени в хотели, стои стабилно на гастрономическата карта на града и има своя собствена публика.

Vinkeles
Ако говорим за хотели, тук е мястото да споменем и други два. В зоната с едни от най-живописните канали в града се намира The Dylan, бутиков хотел, създаден от бившата новозеландска телевизионна звезда Анушка Хемпел, а днес една от най-известните английски дизайнерки и собственичка на хотели. Всяка от 40-те стаи е със собствен характер. Именно тук се намира и Мишлен-звездният ресторант Винкелес, кръстен на известния холандски гравьор Райнер Винкелес и предлагащ модерна френска кухня.

The Pulitzer е другият хотел в Амстердам, разположен на живописна централна улица. Основан е през 1960 г. от Петър Пулицър (внук на основателя на наградата Пулицър). Воден от принципа, че къщата на съседа ти се продава само веднъж, използвайки всяка възможност и изкупувайки всички съседни парцели, той създава първия петзвезден хотел в града. През 2016 г. хотелът претърпява най-големия ремонт в историята си. Сега съчетава исторически елементи, класически стил и модерен комфорт и отново е един от най-добрите в града.

Амстердам се променя. Следвайки инициативата на правителството, наречена Проект 1012 с крайна дата 2017 г., през последното десетилетие витрините с червени фенери намаляват от 480 на 200, а така известните амстердамски кофи шопове – от 76 на 20. На първи януари тази година затвори един от най-старите Mellow Yellow след повече от половин век работа. Това неминуемо влияе на гастрономическата карта на града. При наличието на 20 милиона туристи годишно ресторантите тук трябва да задоволяват всякакви вкусове. Има тенденция леко хипстърският тренд да се заменя с по-изискани места, които обаче не губят автентичността си и връзката с града.

Изборът е труден, но с натрупания опит през годините, със съветите на добрия консиерж и Монокъл гайд под мишница се насочваме към добрите места. Toscanini е едно от любимите ми заведения в града: неформална атмосфера, добра италианска храна, органик продукти, хубава винена листа и симпатичен персонал.

De Kas
De Kas е впечатляващ ресторант с Мишлен звезда, разположен в осемметрова стъклена конструкция, служила за парник за зеленчуци на общината. Интериорът е впечатляващ, гледката отвън навътре, както и обратно, е неповторима. Ресторант, шефс тейбъл, патио – възможностите са много. De Kas е оазис с прекрасна храна, голяма част от която е произведена в заобикалящите го градини. Над 50 000 души годишно минават оттук, славата му нарасна и след като култовият холандски писател Херман Кох го описа в романа си „Вечерята“.

The Duchess е от най-модерните ресторанти в момента. Открит през 2005 г., с дизайн, вдъхновен от ерата на Бел епок, намиращ се в бивша банкова сграда, интериорът е с привкус на виенско величие. Храната е основана на кулинарните традиции между Южна Франция и Италия, известни като кухня Нуво нисоаз. Изработената по поръчка кухня на Молтени радва окото на всички, но най-вече на тези, които са успели да запазят специалната шефс тейбл в непосредствена близост до нея. Величественият мраморен бар допълва усещането за непреходен лукс. Менюто е съставено от еклектични класики, като задължителни са платата с морски дарове и стекът Уелингтън.

Амстердам е повече от туристическа дестинация. С над 100 км канали, 1500 моста, 800 000 велосипеда, с музеите и с уникалната си архитектура това място вдъхновява и същевременно дава покой. Затова ще се връщаме.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

RIJKS® – rijksrestaurant.nl
Conservatorium hotel – www.conservatoriumhotel.com
Taiko – conservatoriumhotel.com
The Dylan hotel – dylanamsterdam.com
Vinkeles – www.vinkeles.com
The Pulitzer hotel – www.pulitzeramsterdam.com
Toscanini – restauranttoscanini.nl
De Kas – www.restaurantdekas.nl
The Duchess – the-duchess.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР