Сестрите на хляба

В сянката на софийския Манхатън – високите кули на ъгъла на бул. България с бул. Витоша, е новооткритата пекарна „Хляб и Soul“

Адриана Попова 20 February 2017

Снимка: Светослав Караджов

Върху красиво аранжирания тезгях са наредени златисти бриоши със сирене, канелени рулца, сладки с маслено тесто, канела и джинджифил, няколко кръгли сладки хляба със сушени кайсии и стафиди и два разрязани вече пая – с тиква и с горски плодове. Как да устоиш? Отзад са кошниците с останалите хлябове – с маслини, с орехи, от лимец, с пет вида семена и обикновен от типа вкусен. Най-често зад тезгяха е някоя от собственичките на „Хляб и Soul“ – Стефка Паунова или Станислава Кунева. Преди три години и половина те заменят кариерите си на зам.-главен редактор на списание „Грация“ и пиар директор в Нова телевизия с месенето и печенето на хляб.

Правят го само с квас и с изворна вода от Бояна. Правят го бавно и с вътрешна наслада – не пришпорват тестото, оставят го да си отспи 24 часа в симпатични дървени панери. Брашната са специално подбрани от български мелници, които работят с качествено зърно, без подобрители. И двете момичета участват пряко в приготвянето на хляба, затова често може да видите следи от тесто по ръцете им. И двете са луди по хляба. Ако отрежете филия от техния, ще усетите резултата от готината им лудост – естествен аромат на напечена от слънцето пшеница, хрупкава коричка и красиви шупли в меката, но с приятна жилавост сърцевина, която очаква тънкия слой масло или хумус, или струйката мед... Екипът на EVA е с опит в тези наслади, защото от година се радваме на седмични доставки от „Хляб и Soul“ – блажени са вторниците.

Всяка от дуета С&С има своята история с хляба. Стефка си спомня за топлата среда на половинката хляб, който си купували в голямото междучасие от пекарната до училището й на ул. „Ангел Кънчев“. Станислава – за аромата на питките и баниците на баба си. Хлябът е в сърцето на европейската цивилизация и всеки народ има своя история в правенето му (момичетата са добре запознати с традициите в Италия, Франция, Испания и Швеция след професионални курсове и стажове при световни майстори). Проблемът у нас е, че през последните 70 години почти изчезва полезният хляб с квас, който разгражда захарите, разкъсва глутеновите нишки и насища тестото с лактобактерии, а масово се използва мая, която го разбухва, но го прави по-трудно усвоим от организма. Културата на хляба е буквално срината и все още има хора, които се мръщят на леката киселост на квасеното тесто. Но вкусовете бавно и полека се обръщат и завоят към добрите пекарски практики е направен. Работата с тесто има и страничен ефект според Стефка и Станислава – успокоява и подрежда ума, не случайно се говори за хлебна терапия.

След отдръпването от него в предишното десетилетие, когато беше демонизиран като основен набухвател на фигурите, сега хлябът е „новото черно“. А в „Хляб и Soul“ знаят да нахранят еднакво добре тялото и душата. Защото работят от душа.

Монолог на филията

- Колкото по-хидратирано е тестото, толкова по-мек и с красиви шупли ще бъде хлябът. Водата му осигурява повече лактобактерии и по-дълъг живот.

- Хрупкава кора може да получите и в домашни условия. Важно е, когато сложите хляба във фурната – най-добре да е в затворена чугунена тенджера или върху каменна плоча – да осигурите достатъчно влага през първите 15 мин. на печенето. Може да го направите, като поставите във фурната няколко бучки лед или съд с вряща вода. Парата пречи хлябът веднага да хване кора и да се капсулира в нея, тя полепва на повърхността на тестото и му помага да бухне.

- Хлябът се запазва най-добре, ако след разрязване, го обърнете с отрязаната част върху дървена дъска и отгоре го покриете с кърпа. Също обгърнат с кърпа може да го сложите в кутия за хляб. Ако го сложите в найлонов плик, той няма да може да диша и по-бързо ще развъди гъбични бактерии.

Ще откриете „Хляб и Soul“ на ул. Порто Лагос 1, тел. за поръчки на хлябове и торти 0888 639 022.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР