Д-р Радина Денкова - любов за два живота

На 50+ тя изглежда като на 30+ не само защото е най-известният дерматолог в Източна Европа и знае всички тайни на красотата, но и защото е влюбена в живота и тези чувства са взаимни

Ваня Шекерова 14 February 2017

Снимка: Светослав Караджов

"Отвлечена съм!“ – написа във фейсбук профила си д-р Радина Денкова. Подаде сигнала от Терминал 2 на летище София, след като установи, че собственият й съпруг я е ”отвлякъл” от работа, за да отпразнуват 30-годишнината от сватбата им. Противно на очакванията й обаче той не я завел на ресторант, а с приготвения от него багаж я закарал направо на аерогарата, без да й обяснява къде и защо точно заминават.

Така най-неочаквано Радина била отведена в една старинна църква в Милано, за да се врече в любов и вярност на Симеон и пред Бога. Свидетели на светото тайнство станали снаха й, съпругата на сина й, и приятелят на дъщеря й, които също били поканени на церемонията тайно от нея. И после всички заедно направили сватбеното пътешествие до романтичните Портофино и Чинкуетере.

Въпреки че изненадите на съпруга й Симеон са негов стил и начин на поведение в брака им – за всеки празник той й подарява нещо, което крие до полунощ, този път Радина била наистина смаяна. Мъжът й накарал момичетата на рецепцията на нейната клиника Aesthe Clinic да й запишат фиктивни часове за дните, през които смятал да я „омъжи“ отново за себе си. Защото е все така влюбен в нея, както преди 30 години, когато я срещнал за първи път. А тя, въпреки че скоро се сдоби и с внучка, си е едно щуро момиче зад образа на най-търсения естетичен дерматолог.
Да, д-р Денкова наистина има външност на млада жена, но и енергията й е като на събудил се вулкан. Гледа света с широко отворени любопитни очи и няма насита на учене, приключения, любов, работа, удоволствия, приятелства.

Отбелязва, че и външността си, и възпитанието си, и характера си донякъде дължи на своите родители – майка й била красавица с високите си скули и порцелановата си кожа. Вярвала в аптекарската козметика, поръчвала на фармацевти кремчета с китова мас и разни други магии. „Съжалявам, че не можах нищо да й направя на мама, да я разкрася, отиде си на 69 години – казва сега д-р Денкова. – Но и баба ми на 93 беше с едни такива бузи като ябълки. Когато имаш хубава зигоматична кост, т.е. изпъкнали, хубаво очертани скули, в по-късен етап това ти върши много добра работа“. Англичаните наричат такива жени well boned. Естествено, че генът е основното, но човек ако не се грижи за себе си, не може да е с добра визия. Д-р Денкова, обаче, както казахме, има нещо повече от добър ген и добра визия. Тя има собствена светлина, която я озарява отвътре.

Невинни години

От майка си Радина е наследила и несломим дух, целият им род го притежавал, казва. Родителите на Радина и д-р Ильо Стоянов, пластичният хирург и неин по-голям брат, успели да създадат на децата си усещане за богатство, въпреки че не били богати. Радина си спомня прекрасно детство, ама съпроводено и с много четене. Родителите й издигнали образованието в култ, подтиквали децата си с цената на всичко да станат хора, да имат професия, да успеят. Медицината била на голяма почит в семейството им, тъй като бащата пострадал тежко в катастрофа в годината, в която се родил Ильо. Спасил го в ИСУЛ проф. Янакиев, който им бил и съсед в Бяла Слатина, само крака не успял да му върне, висял на кожа. Така цял живот таткото бил с протеза. А децата някак подсъзнателно се ориентирали към професия, която да е в помощ на всички като него. Радина искала по едно време да стане архитект, защото била много добра математичка, но нямала талант да рисува. Така че някъде към X клас загубила илюзиите си и решила, че ще последва по-големия си брат - в медицината. Макар че продължила да се вълнува от всякакъв вид изкуство, смята и модата за изкуство. 

Завършила Радина гимназия в Бяла Слатина, математическа паралелка. И се застягала за абитуриентския бал. Първо отишли до бивша Югославия да купят платове и аксесоари. Дългата рокля в бананов цвят с шевици, ушита от най-добрата шивачка в града, накарала Радина да се чувства като Царицата на чардаша. Един съученик, с когото и до ден-днешен са близки приятели, дошъл да я вземе с волга, най-скъпата за времето си кола. Още на следващия ден обаче седнала да чете за кандидат-студентски изпити.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
Валентина
17 February 2017, 11:48

"И споделя дяволито, че тридесет години заспиват прегърнати под една завивка, само по капка парфюм, по същия начин, както е било в началото, защото сексът продължава да им носи магията на интимността между две души, избрали да бъдат заедно. "...
Излишно подчертаване на личен момент, който не интересува никого. Даже ти става неприятно и неловко от толкова откровеност с истинска цел - да се изфукаме (между другото, де, стрино Пено, не сме от тия!).Но точно липсата на мярка е онзи пропуск в "първите седем", който рязко отличава прованса населил София от софиянците. А голямата тайна на "първите седем" е, че не можеш да ги научиш - трябва да си ги живял и винаги, винаги си личи кой от къде е. Лошият вкус е нелечим - все в нещо се прекалява, а голямата беда е ,че прованса не знае "кога, колко и дали". Така е - приемете го и се примирете.
Иначе, д-р Денкова - да е жива и здрава.

2
elito petrova
16 February 2017, 00:50

Gorkata dr.Denkova ,izglezda si tochno kato 50+,ot tolkova putuvania koga raboti?zalvashe se v edno predavane kak ya zavlyakla klientka s 2500lvzuki

1
хаха
15 February 2017, 20:57

Бяла Слатина? Егати дивия прованс! Пази Боже! Четох дотук. Аз нямам високи скули, не се изживявам като нещо си най-по /дохторка по кожите на разни фльорци, въх, върха на сладоледа!/, никой не ми е платил фирма, за да се изживявам като шефка /че се е покупко-продала добре е важно за женицата, явно/, нито, ако отида в Милано, ще го оповестя чрез платена публикация в съмнителен сайт. От София съм, четвърто поколение /или повече, не знам/, не си падам по комплексирани провинциалистки, бачкам ненаужким и не държа да ми припяват, че на 50 изглеждам като на 30, когато снимките говорят обратното /добре соанирана и тунингована не значи млада/, дори и с всичките мазила на света /апропо, зъбните подобрения - лоши и на двамата възрастни на снимката, с тия пари можеха да направят нещо по-естетично/, не съм си купувала плат за абитуриентския от Зайчар и бях добра както по математика, така и по рисуване, факт. Женицата си издава комплексите, без да иска. Мда. Хайде дайте някоя наистина интересна персона. Или попреведете нещо сносно - има информация за интересни жени бол.

ТВОЯТ КОМЕНТАР