Ясно - той е извънземен!

"Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще", издателство "Кръгозор"

Северина Докова 07 January 2017

"Ясно - той е извънземен!" - така се произнесе за Илън Мъск една моя позната, на която разказах надве-натри какво съм чела за него в официалната му биография „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще”. Със сигурност той не е светско име, което срещаме постоянно, а много хора, особено жени (моля да ме извините, в това число влизам и аз) не са и чували за него преди. Обяснението - Илън се занимава с пари, електроенергия, физика, автомобили и с Космоса. Особено с Марс. Сега мисля, че е безценно да си чел за него. Той е визионер, подобно на Стив Джобс, за щастие е още жив, млад и доста привлекателен. И иска да спаси света. Как? Като намали глобалното затопляне и изчерпването на земните ресурси. Като даде на хората изцяло електрически автомобили (Tesla), използването на енергията на Слънцето (Solar City), възможност да стъпят на Марс и да създадат алтернативно място за живот и така да осигури продължението на човешкия род, когато ресурсите на нашата планета бъдат вече изчерпани (SpaceX). Съвсем накратко и схематично това са основните занимания на Илън Мъск. Те могат да се сведат и до три думи - поглед в бъдещето.

Не се интересувам от технологии, нито от разработките в Силициевата долина, нито от правенето на милиони, обаче се интересувам от хората. А Илън Мъск се оказа доста интересен обект - един целеустремен инат, изключително устойчив на стрес, безсъние и денонощен труд, идеалист, утопист, вдъхновител и мечтател, човек, който също се интересува от хората. Не от близкото си обкръжение, с които е доста суров и егоистичен, а от бъдещето на хората и оцеляването на човешката раса като цяло.

Илън е на 45 години. Роден и израсъл в Южна Африка, баща му е с немско потекло, а майка му - канадски фотомодел. Мей Мъск и до ден днешен е снимана в списания от ранга на Vogue. Илън расте като обикновено, макар малко странно момче, което чете до полуда, каквото му попадне. Изчита училищната библиотека, в това число няколко пъти Енциклопедия Британика. Има фотографска памет и често се проявява като досадника гений, който цитира факти и числа по всякакви въпроси. От шестнайсетгодишен съветва братовчед си да започне бизнес с електоенергия от възобновяеми източници. Жени се, ражда му се син, който за нещастие умира в съня си от задушаване на няколко месеца. Илън бори мъката с мълчание и никога не заговаря за това след трагедията. Две години по-късно му се раждат близнаци. Развежда се. Жени се отново, раждат му се тризнаци и сега е баща на петима синове. Разделя се и се събира с втората си жена няколко пъти. Той просто няма време за жени. Опитва се да менажира семейството като бизнес и къде на шега, къде сериозно предполага, че жената иска поне по един час внимание на ден, но откъде да вземе той този един час като по цели денонощия лети между компаниите си, за да ги спасява от финансови и технологични пречки.

Няколко пъти на ръба на фалита, успява да се издърпа за косата като барон Мюнхаузен, благодарение на своята упоритост и несломим дух, неприемащ отказ. И така, с работа, визия, търпение Илън Мъск създава първата изцяло частна космическа компания, изработваща сама ракетите, двигателите, капсулите, космодрум за изстреляването им, и предлага на търговски и правителствени организации полети на повече от три пъти по-ниски цени. Конкурира се с най-големите. Предоставя значително по-изгодни условия на НАСА за изстрелване на ракети и сателити в Космоса с цел научни изследвания. Смята за напълно възможно да се пенсионира на 70-годишна възраст и да заживее на Марс. За това работи и толкова много си вярва, както за всяко начинание, изглеждало невъзможно досега.

Можете да видите в сайта на Tesla трите създадени до момента модела автомобили (Roadster, Model S, Model X), изцяло задвижвани с литиево-йонни батерии, както и видео за предстоящото лансиране на четвъртия - Model 3. Вече ще срещнете колите и по нашите улици, както и в цяла Европа, Китай. Съвместно с Panasonic Илън е започнал изграждането на гигафабрики за производство на батерии, а освен това продължава с разширяване на мрежата от зареждащи станции из цяла Америка, Европа и Азия.

Самоук програмист, Илън започва с разработване на програми за онлайн банкиране и разплащане. Началото на неговия успех се свързва с компанията PayPal, на която е съосновател и която продава за милиони. Оттогава е и приятелството му с Лари Пейжд (Google), което продължава и днес. Често Илън отива да пренощува у Лари и да си поговорят за бъдещето, за нечувани планове, които ще достигнат до нас вероятно след години като вече реализирани проекти. Дори Илън Мъск да не е извънземен, то положително е един от малцината, способни да променят света.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР