Маргарет Роуз, английската роза Пи 2

Какво ли щеше да прави Елизабет II със скучноватия си личен живот и образцов брак, ако не бяха роднините й, за да й осигуряват емоции? Първа в редицата екстравагантни близки е сестра й Маргарет Роуз

Адриана Попова 07 December 2016

Снимка: getty images/guliver

В детството й малко подигравателно всички я наричат Пи 2, или Принцеса номер 2, а също и Резервната принцеса, а по-късно ще я „коронясат“ като първа красавица на кралството, истинската английска роза. Принцеса Маргарет ще проправи пътя за серията разводи и неравностойни бракове в кралското семейство, ще въведе модата на телевизионните сватби, ще бъде модна икона преди Даяна и ще си плати за всичко с най-скъпата монета – личното си щастие.

Маргарет е по-красивата, по-темпераментната и чаровна от двете сестри. Но има един непреодолим недостатък – не е кралицата и никога няма да бъде. Тя обаче била свикнала с положението. В двора още се разказват легенди как, след като малко внезапно баща им става крал заради абдикирането на брат си (влюбения в разведената американка Уолис Симпсън Едуард VIII), Маргарет казала на сестра си, винаги сдържаната Елизабет: „Горкичката, ще ставаш кралица!“ И се затичала по коридорите, блъскайки един от придворните, който възкликнал: „Слава тебе Боже, че другата е първородната!“

в замъка Уиндзор, 1943 г.

Маргарет Роуз се появява на бял свят в замъка Глемис през 1930 г. и става първата кралска особа, която се ражда в Шотландия след XVII век. Луда е по ездата, увлича се по балета, музиката и градинарството. Като малка е истинско шило-в-торба-не-седи, трудно се концентрира и рядко довършва каквото е захванала. Майка й Елизабет старша безуспешно се опитва да я превърне в образцова и изискана принцеса и двете имат нелеки отношения. Затова пък Маргарет е абсолютната фаворитка на баща си, стеснителният и заекващ Джордж VI, който вижда в по-малката си дъщеря своя възхитителна противоположност. Кралят умира едва на 56 години и тази загуба разтърсва из основи Пи 2. Изведнъж тя изпада във вакуум – майка й се затваря във вдовството като в тъмна стая, а сестра й Елизабет II трябва да се оправя с новите си задължения на кралица.

Маргарет наследява фамилните черти на рода Уиндзор – дългия нос, голямата уста, – но в тази неособено привлекателна комбинация се намесват огромните й, сияещи в теменужено очи, които заедно с фантастичната бяла кожа, благородно чело, едър бюст и тънка талия я превръщат в принцесата мечта на Великобритания. В секси принцесата, въпреки че по онова време да се говори за секс и производните му е толкова... небританско.

По повод възкачването на сестра й на престола красивата принцеса Маргарет решава да й направи подарък, като заяви, че ще се омъжва.

Само че...

Само че избраникът й не е точно подходящ. Питър Таунсенд е с 16 години по-възрастен от нея и което е по-лошо – веднъж вече женен и с две деца. За англиканската църква бракът на член от кралското семейство с разведен е немислим и за да потуши скандала, Елизабет моли сестра си да отложи намеренията си за сватба с една година.

С Питър Таунсенд

Полковник Питър Таунсенд е истински красавец, прилича на филмов актьор, висок, строен, с благородно лице и слава на герой от Втората световна война. Той е военен пилот, лично е свалил 9 германски самолета в битката за небето на Британия, командир на легендарна въздушна ескадрила, нееднократно награждаван за героизъм.

След войната постъпва на служба в двора на Джордж VI, запознава се с Маргарет, когато тя е още на 14. Темпераментната девойка веднага се влюбва в героя от войната, но на него му трябва време, за да я открие.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР