Уинона Райдър - Богинята крадла на поколението X

Тя си остава нашата култова, незабравима, безсмъртна любима

Ирина Иванова 28 November 2016

Снимка: getty images

През 90-те Джони Деп си татуира на дясното рамо клетвата Winona Forever („Уинона завинаги“) в знак на вечна любов към тогавашното си гадже Уинона Райдър, а четири години по-късно, когато двамата се разделят, той изтрива последната сричка от името на актрисата и преобразява надписа в Wino Forever („Пиянде завинаги“). За всички нас обаче – 35-45-годишните, т.нар. поколение X – Уинона Райдър си остава нашата култова, незабравима, безсмъртна любима.

С ролите си в „Парчета реалност“, „Бийтълджус“, „Едуард Ножиците“, „Сирени“, „Малки жени“, „Дракула“, „Невинни години“, тя се превърна в една от иконите на 90-те (заедно с Джулиет Люис и Кейт Мос например). Малко готик, много гръндж, звезда и аутсайдер едновременно, дива, тиха, независима, луда, виновна... Муза на режисьори като Тим Бъртън, Мартин Скорсезе, Франсис Форд Копола. Най-безплътният секссимвол на всички времена! Днес тя е на 45, Марк Джейкъбс я избра за рекламно лице на новата си линия, а със сериала Stranger Things, излъчван по Netflix, отново е на гребена на вълната във филмовия бизнес. Всички говорят за Уинона!

„Stranger Things“
Казват, че Холивуд е разтърсен от мощния тайфун на носталгията. Непрекъснато се снимат римейкове на култови филми от миналото, като „Великолепната седморка“ и „Бен-Хур“, и сериали, ситуирани в миналите десетилетия – 70-те, 80-те или 90-те. Сериалът Stranger Things, в който Уинона Райдър изпълнява главната роля, е част именно от тази носталгична вълна. Действието се развива през 80-те в малко градче в Индиана, а Уинона играе майка на безследно изчезнало 10-годишно дете със свръхспособности. Сериалът e психотрилър с елементи на фантастика, а рейтингът му в най-голямата филмова база данни imdb е завиден – 9,1, при това след едва първите 8 епизода от сезон 1. През 2017 г. предстои сезон 2.

В творческата биография на Уинона Райдър, започнала, когато тя е едва на 14, има едно голямо бяло петно – първите 10 години на новото хилядолетие. Началото на края поставя филмът „Луди години“ (1999), в който Райдър си партнира с Анджелина Джоли и за който последната взима „Оскар“ за поддържаща роля. Абсурдното в случая е, че Уинона е тази, която седем години се бори за този проект, като влага в него цялото си сърце и доста от парите си, а Джоли е тази, която буквално й отмъква успеха под носа.

„Луди години“
По-късно Райдър се кълне, че никога не е завиждала на Джоли и на практика двете актриси никога не са били в конфликт, но фактите са си факти – с този филм звездата на Анджелина Джоли изгрява в пълния си блясък, а тази на Уинона Райдър залязва скоропостижно. Бъдещата съпруга на Брад Пит благодари с Оскаровата статуетка в ръка на своята козвезда за вдъхновението и шанса, които й е дала с „Луди години“, но никога не го прави лично, на четири очи. „Това не беше в стила й“ – казва Уинона. Тя прави този филм за млади жени в психиатрична клиника, тъй като е бясна от факта, че съвременното общество и медиите превръщат всяка женска емоция в патология. Самата актриса често е ставала жертва на този предразсъдък, така актуален в холивудското чистилище, където всички са красиви, здрави, млади, в отлична форма и с бодър дух, поддържан с всекидневни медитации. Уинона пък обожава своите делириуми, страстите, истериите, дяволите си и определя като фашизъм всяко посегателство върху правото й на спонтанни депресии и чисто женска лудост. Смята, че те са неизменна част от личността й. Откакто се помни, хората гледат на нея като на „паднала от небето“. И за това си има добра причина.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР