За първи път ястие, наречено „лазаня“, се появява в региона Емилия-Романя. Приготвяло се в специални пещи, в тави без дръжки, в които поставяли слоеве тънко тесто, редувано с кайма и пармезан. Ястието е толкова вкусно, че бързо придобива световна популярност.
Необходими продукти за 8 порции: 1 пакет кори за лазаня; за сос болонезе: 1 глава лук, 1 морков, 2-3 скилидки чесън, 1/2 кг кайма, доматен сок от 5-6 големи и добре узрели домата, 1 пръчка канела, 1 ч.л. риган, щипка черен пипер, сол, 1 с.л. олио; за сос бешамел: 1 л прясно мляко, 50 г брашно, 50 г масло, щипка бял пипер, щипка индийско орехче, сол, 400 г кашкавал за поръсване, пресен босилек за декорация.
Приготвяне: Пригответе соса болонезе, като в сгорещено масло сготвите ситно нарязаните лук, морков и чесън, добавете каймата, разбъркайте, докато се позлати и стане на трохи. Добавете доматите, овкусете със сол, щипка черен пипер, 1 ч.л. риган и пръчка канела. Оставете да къкри на тих огън, докато сосът се сгъсти. Наредете корите за лазаня на дъното на правоъгълна тава, залейте със соса болонезе. Завършете с кори. Пригответе сос бешамел, като в малка тенджерка запържите брашното в разтопеното масло за минута. След това на тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавете прясното мляко, гответе до сгъстяване. Овкусете със сол, индийско орехче и бял пипер. Залейте лазанята с бешамела, поръсете с кашкавал и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. Поднесете лазанята гореща, нарязана на квадрати, украсете със свежи листенца босилек.
Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com