Лазаня болонезе

Кулинарен празник на вкуса

Диана Шингарова 11 October 2016

Снимка: Диана Шингарова

За първи път ястие, наречено „лазаня“, се появява в региона Емилия-Романя. Приготвяло се в специални пещи, в тави без дръжки, в които поставяли слоеве тънко тесто, редувано с кайма и пармезан. Ястието е толкова вкусно, че бързо придобива световна популярност.

Необходими продукти за 8 порции: 1 пакет кори за лазаня; за сос болонезе: 1 глава лук, 1 морков, 2-3 скилидки чесън, 1/2 кг кайма, доматен сок от 5-6 големи и добре узрели домата, 1 пръчка канела, 1 ч.л. риган, щипка черен пипер, сол, 1 с.л. олио; за сос бешамел: 1 л прясно мляко, 50 г брашно, 50 г масло, щипка бял пипер, щипка индийско орехче, сол, 400 г кашкавал за поръсване, пресен босилек за декорация.

Приготвяне: Пригответе соса болонезе, като в сгорещено масло сготвите ситно нарязаните лук, морков и чесън, добавете каймата, разбъркайте, докато се позлати и стане на трохи. Добавете доматите, овкусете със сол, щипка черен пипер, 1 ч.л. риган и пръчка канела. Оставете да къкри на тих огън, докато сосът се сгъсти. Наредете корите за лазаня на дъното на правоъгълна тава, залейте със соса болонезе. Завършете с кори. Пригответе сос бешамел, като в малка тенджерка запържите брашното в разтопеното масло за минута. След това на тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавете прясното мляко, гответе до сгъстяване. Овкусете със сол, индийско орехче и бял пипер. Залейте лазанята с бешамела, поръсете с кашкавал и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. Поднесете лазанята гореща, нарязана на квадрати, украсете със свежи листенца босилек.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР