Фондю с плодове и шоколад

Изискано угощение за лятно парти

Диана Шингарова 16 August 2016

Снимка: Диана Шингарова

Познавам доста хора, пристрастени към шоколада. Поднесен във вид на фондю, той е изискано угощение за лятно следобедно парти. Ако го гарнирате със свежи и ароматни плодове и в комбинация с класно черно кафе, си е направо гурме приключение.

Ако нямате керамичен съд за фондю с метални шишчета за набождане на плодовете, не се отказвайте. Използвайте най-обикновени дървени шишчета и керамична купичка с по-дебели стени, за да запазите по-дълго топлината на шоколада.

За 8 порции ще ви трябват: 400 г млечен или черен шоколад (начупете блокчетата на едро или използвайте шоколадов кувертюр), 1 чаша течна сметана, щипка сол по желание. За по-богат вкус може да добавите една-две супени лъжици Бейлис или друг подходящ алкохол, като Grand Marnier, Амарето, Кирш или тъмен ром. Аз винаги добавям по 1 с.л. масло за повече вкус. Ванилия, малко еспресо или чаена лъжичка екстракт от мента са разкошно допълнение, а настъргана кора от цитрус ще създаде усещане за лято. За специални случаи може да опитате и фондю с бял шоколад. Комбинациите са много и всички са вкусни. Плодовете, които си подхождат с шоколад, също са много. Сред любимите ми са ягоди, банани, киви, ябълка, круша, малини.

Приготвяне: Загрейте сметаната, но не оставяйте да заври. Добавете шоколада и бъркайте, докато се разтопи от топлината. Добавете каквото харесвате от изброените варианти за овкусяване. Нарежете плодчетата, набодете на шишче и потопете в разтопения шоколад.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР