Златни хапки

Фини, обсебващо вкусни и уханни кюлчета financiers с ягоди

Мануела Панайотова 02 July 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Изкушенията, създадени от френските сладкари, водят до пристрастяване. Един такъв сладкиш, по-скоро сладкарско бижу, е financier финансие, малък и кокетен кейк, подобен на пандишпан. Повърхността му е хрупкава и златиста, а отвътре е сочен и фин. В класическия си вариант рецептата съдържа бадемово брашно, натрошени или смлени бадеми, кафяво масло, белтъци и пудра захар. Името вероятно идва от факта, че financier има правоъгълна форма и прилича на кюлче злато. Според друга теория сладкишът получава това име заради голямата си популярност във финансовия район на Париж. Формите за печене на financiers са малки (5х10 см), плитки и трудно се намират, но може да се заменят с такива за петифури или мъфини.

Предлагам ви рецепта зафини, обсебващо вкусни и уханни кюлчета financiers с ягоди.

Използвах 55 г пудра захар, 40 г брашно, 40 г обелени, смлени бадеми, 60 г масло, 4 белтъка, ягоди, шамфъстък. Дозата е за 6 малки 10 см правоъгълни форми.

Как ги направих: Смесих пудра захар, брашно и бадеми. За тази рецепта не използвах кафяво масло, защото ароматът му щеше да потисне свежестта на ягодите, само го разтопих и го оставих да се охлади. Внимателно размесих белтъците с брашното и добавих охладеното масло. Изсипах в подготвените форми, наредих парчета от ягоди и поръсих с шамфъстък. Изпекох в предварително загрята на 180 С фурна за около 20 минути или до златисто.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР