Торпедото с тюрбана

Фауджа Сингх, който не спира да бяга и на 105

24 June 2016

Роден е в Пенджаб, Индия, на 1 април 1911 г. и e най-възрастният бегач, а и спортист на света. По ирония не можел да ходи до 5-годишна възраст. Цял живот работи като земеделец, през 90-те, след смъртта на съпругата и едно от децата си, се премества при сина си в Лондон и започва да тича, за да забрави мъката от загубата. За първи път участва в маратон през 2000 г. Тежи 55 кг, а когато тренира активно, пада до 52 кг. Вегетарианец е, обикновено се храни веднъж дневно с роти – индийски хляб, дал – бобова яхния, манго и сладки топчета ладу. Обича много чай от джинджифил, никога не е пушил и пил алкохол. Не може да пише и чете, говори само родния си пенджаби. Тича или ходи по 4-5 часа всеки ден. Не се смята за старец и не позволява да се отнасят с него като с такъв. Според него възрастта е само в главата.

Наричат го Торпедото с тюрбана заради типичния за сикхите тюрбан, без който не се появява на публични места. През 2003 г. в Торонто прави световен рекорд в маратонската дистанция в групата над 90 г. – 5 ч. 40 мин. През 2011 г., когато е точно на век, влиза в Гинес като най-възрастният човек, пробягал цялата маратонска дистанция. През последните години участва на по-къси разстояния, последно – през януари т.г. в Мумбай.

През 2004 г. бяга с факела с олимпийския огън за игрите в Атина, а Adidas пускат серия маратонки с името му. „Първите 12 мили ми е леко да тичам, през последните 6 разговарям с Бога“, казва Фауджа.

знаете ли, че

- 51 минути бягане на седмица удължава живота с над 3 години според американски кардиолози.
- При бягане кракът увеличава размера си до 10 мм.
- Бягането увеличава нивото на кислород в кръвта и помага за бързо заспиване и здрав сън.
- Стимулира отделянето на ендорфин – хормона на радостта.
- 250 калории се горят за 40 минути бягане.
- Помага при проблеми с креативността – при 97% от случаите след бягане има шанс да ви хрумне „спасителна“ идея.
- Най-добре е да се бяга не сутрин, заради резкия преход от пълен покой към екстремно натоварване, а през втората половина от деня и вечерта.
 И човекът не работи на празен „резервоар“, затова трябва да се заредим, хапвайки леко половин час преди бягане.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР