Вечеря на свещи с Никос Вертис

Световноизвестният певец на 20 години сънувал древен театър и публика с плакат, на който пише: Вертис. След месец името става негов артистичен псевдоним

Лилия Илиева 13 June 2016

Снимка: Светослав Караджов

Имаме среща с Никос Вертис, един от най-продаваните гръцки изпълнители в света, в неговото любимо бистро в южната част на Атина – Vive Mar. Тук можеш да пиеш хубаво фрапе и чай в чаши с размера на купички за супа, да хапнеш вкусно или да се насладиш на питие вечер, докато слушаш музика. Стената откъм морето е стъклена, а заведението е с три големи тераси на открито. „Тук е много красиво – казва Никос. – Направо съм го превърнал в офис. Почивам си, когато идвам. И всеки ден наблюдавам залезите.“

Поводът за срещата ни е концертът на Никос Вертис в София. На 16 юни най-желаният гръцки певец ще „избухне“ с голям оркестър с бузуки и грандиозно светлинно шоу в Арена Армеец. Той пее традиционна гръцка музика с поп и денс звучене. В нея преливат южното слънце, страстните танци в таверни и ярката красота на древната му земя. В песните му се пее много за любов. На сцената е заразяващ. Публиката е негова от Мелбърн и Сидни до Ню Йорк, Тел Авив и Лондон. От 2003 г., когато подписва първия си договор с една от най-престижните световни звукозаписни компании Universal Music, до момента Вертис е издал общо осем диска, четири от които платинени, два – двойно платинени и един тройно, което според класификацията на Американската звукозаписна компания RIAA означава над 9 милиона продадени копия. (Платинен е албум, продаден в 1 милион копия и донесъл 2 милиона долара приходи.) На името на Никос е кръстена улица в Торонто.

Часът е 19,30. Силният вятър, който продължи около час и половина, е утихнал, слънцето започва да се спуска към хоризонта и разпилява златистите си лъчи в морето зад Никос. В чашите ни се разлива просеко. Сервират ни морска храна – Никос избира паста с кралски скариди и доматини, на мен препоръчва сьомга с водорасли. „Аз съм от хората, които много си угаждат за храната – казва той. – Ако не карах колело, не правех гимнастика и не тичах, щях да съм 200 кг с това, което ям. В моята работа не е нужно да си чак много мускулест, но е хубаво човек да изглежда във форма.“

Ти спазваш ли определен режим?

Не. Постя по 48 дни преди Великден и преди Коледа. И всеки път свалям 10-12 кг. Понякога по време на поста даже се чувствам по-силен, по-леко ми е да спортувам. И ако пия нещо, то е максимум чаша вино. Когато човек работи през нощта, както аз от много години, а през деня пие и пуши, натоварва себе си в пъти повече. Някога пушех по четири кутии цигари на ден. Една сутрин се събудих, реших и спрях. Не съм палил от две години.

Готвиш ли?

Да. Но не умея да правя паста например. По-добър съм в ястията от домашната кухня. Навън ям месо и риба. Вкъщи предпочитам по-леки неща. В момента съм на салати. Готвенето е изкуство. Помня като бяхме малки с брат ми, майка ми, която тогава работеше, готвеше набързо просто за да ни нахрани, защото трябваше да отиде на работа, да ни закара на училище. Когато пораснахме и стана по-спокойна, откри, че готвенето е изкуство, и сега е направо като шеф на ресторант с Мишлен звезди.

И ти ли си толкова добър?

Аз ли? Ха-ха-ха! Аз бих искал да съм шеф на Пирели.

Говори се, че колите са ти голяма слабост.

От малък съм луд на тази тема. Много харесвам Aston Martin. Като ходех на училище, много обичах да рисувам и рисувах мечтите си. Господ ми помогна да се сбъднат. Но забелязала ли си как когато се сбъдва твоя мечта, на нейно място остава празнота? С времето разбрах, че колкото и да ти харесва нещо, то не може да запълни живота ти така, както човешките взаимоотношения и връзката с друг човек. Получаваш например пръстен с диамант, но той няма стойността, която има една любов. Какво правиш с хубавия пръстен, ако не си щастлива с човека, който ти го е подарил?

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР