Хляб с меласа и мляко

Чудесно подхожда на дъждовно време и хубав чай

Мануела Панайотова 14 May 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Имах чуден план за дългите почивни дни - представях си чисто небе, ярко слънце, топла трева, а аз - готова за пикник с кошница в ръка. Когато температурите паднаха и слънчевите лъчи започнаха да минават сякаш през муселинова пелена от мъгла и дъжд, разбрах, че ми трябва нов план. И така, заех се да правя хляб, който чудесно подхожда на дъждовно време и хубав чай. Той много прилича на селския ръжен хляб, но е по-влажен и леко сладък. В брашното се слага черна меласа* разтворена в кисело мляко.

Този меланж му дава цвят на тъмен кехлибар и сладък аромат на опушен карамел. И така е прекрасен, но реших да обогатя вкуса с шепа ядки, сушени боровинки и няколко зърна розов пипер.

Хлябът не изисква специално брашно, а за набухвател се използва лъжичка сода, така че всеки може да го направи според вкуса и наличните си запаси.

Аз използвах 350 г микс от бяло пълнозърнесто и ръжено брашно, 70 г царевично брашно, 1 ч. лъжичка сол, 1 ч. лъжичка сода за хляб, 400 мл пълномаслено кисело мляко, 60 мл меласа, шепа бразилски орехи (по желание), шепа сушени боровинки (по желание), десетина зърна розов пипер (по желание).

Как го направих: Подготвих широка купа, в която пресях брашната, сол и сода. Смесих млякото с меласа, разбърках до еднородна смес и започнах да прибавям към сухите съставки. При всяко прибавяне на течност разбърквах леко, докато тестото стана дебело и плътно. Добавих ядки, сушени плодове и пипер. Прехвърлих в 20 см кръгла чугунена форма (може да се ползва обикновена форма за кекс) и изпекох на 160 С за около час или докато пробна клечка излезе суха.

*Обикновената меласа е продукт на първото или най-много второто варене на сиропа от захарна тръстика, докато черната меласа (blackstrap molasses) e от третото варене на тръстиката, при което захарта намалява, а съдържанието на желязо в сместа се увеличава с 5%. Може да се купи от био магазините.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР