Истински целувки

Леки, топящи се в устата, снежнобели целувки, но направени от нахутена вода

Мануела Панайотова 05 March 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Целувките са сред най-красивите сладки изкушения. Големи и ослепително бели като снежни преспи или малки и фини като снежинки, те винаги са нежни и деликатни като въздишка на цвете.

Днес предлагам рецепта за леки, топящи се в устата, снежнобели целувки, но направени от нахутена вода. Течността, в която са варени бобови растения, се нарича aquafaba и е отличен заместител на яйчния белтък. Може да се използва за целувки, френски макарони, бонбони, палачинки, глазури и панировки. Има свойства, които й позволяват да се използва и в направата на растителни масла, сирена, майонези, сладоледи... Това открива нови хоризонти не само за хората, избрали да бъдат вегани, а и за всички експериментатори в кухнята.

Като вкус и техника целувките от нахутена вода не се различават от тези, направени от белтъци.

Използвах водата от консерва нахут - около една чаена чаша, 140 г фина захар, 1 ч. лъжица нишесте, 2 ч. лъжици бял оцет.

Как ги направих: Поставих нахутената вода в касерола на слаб огън, докато намали обема си на 120 мл. Оставих да се охлади. Разбих течността до пяна и започнах да добавям захарта, лъжица по лъжица, като изчаквах да се разтвори напълно преди следващата порция.

Когато се образува гъст и лъскав крем, добавих оцета. Разбърках за кратко. Пресях нишестето отгоре и смесих с шпатула. Напълних в пош и шприцовах върху предварително подготвена тава с хартия. Включих фурната на 150 С. Сложих тавата и намалих на 100 С. Пекох около 2 часа, докато целувките станаха млечни на цвят и твърди на допир. Оставих ги да изстинат напълно и ги поднесох с плодове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР