Последните холивудски диви Джоан и Джаки Колинс

Сестрите Колинс знаеха всичко, познаваха всички и никога не дадоха дори едно скучно интервю, в което да не говорят за личния си живот

Ирина Иванова 24 February 2016

Сестрите Колинс през 1966 г., когато и двете са в най-щастливия си период: Джоан е омъжена за актьора Антъни Нюъли, с когото имат две деца, а Джаки току-що е сключила брак с любовта на живота си, бизнесмена галерист Оскар Лърман

Снимка: getty images/guliver

През септември 2015 г. една от най-четените  американски писателки Джаки Колинс почина от рак на гърдата на 77-годишна възраст. Сестра й, актрисата Джоан Колинс, добила световна известност с участието си в култовия сапунен сериал от 80-те „Династия“, казва, че никога няма да се съвземе от загубата. Старият Холивуд пък изгуби един от най-популярните си „летописци“. Сестрите Колинс знаеха всичко, познаваха всички и никога не дадоха дори едно скучно интервю, в което да не говорят за личния си живот. Напротив.

Джоан Колинс, облечена в бяла риза и джинси, с „тапицирано“ с фон дьо тен и пудра 82-годишно лице, с блестяща, съвършено тупирана букла по букла прическа, заради която главата й изглежда по-голяма, седи в скъпарския ресторант „Уолсли“ в сърцето на Лондон и чака сестра си Джаки. Както винаги срещата е за обяд, а после може да отидат и на кино. Обикновено нито обядът им харесва (как да ти харесат броколи на пара с чаша студен чай без захар!), нито киното (как да ти харесат тези съвременни филми с убийства, взривове, трупове, ненормалници!). Просто са щастливи да са заедно, да клюкарстват и да си разказват вицове. Не са се виждали толкова отдавна! Джоан и петият й съпруг Пърси Гибсън (с 34 години по-млад от нея) са прекарали последните два месеца в къщата си в Южна Франция, преди това са навестили апартамента си в Ню Йорк, ето ги сега в Лондон. А Джаки трябва насила да я изкараш от Ел Ей. Луда е по това място. Бевърли Хилс, Холивуд, партитата... Не може нито да живее, нито да пише без всичко това.

Сега Джоан я чака за обяд и се чуди какво ли е накарало по-малката й сестричка да се завърне у дома в Лондон. Въпреки че  са истински британки, сестрите Колинс прекарват почти целия си съзнателен живот в Америка.

Никога не се омъжвайте за по-богат от вас мъж. Или за такъв, който използва спирала за миглите си. Джоан Колинс
Джоан обожава впечатлението, което двете с Джаки правят на околните – дори сега, когато сестра й е на 77, а самата тя – на 82. Наясно е как изглеждат отстрани – расови холивудски старици, старомодни знаменитости, които обядват в консервативно английско заведение от най-висока класа. Ярките им червила (на Джоан винаги е по-яркото) се разтягат в непринудени усмивки, изкуствените им мигли, обсипани с блестящ диамантен прашец, се притварят, когато не искат да поздравят някой досаден познат на съседната маса... Убедена е, че всички около тях си казват – ето ги двете сестри, еднакво успешни, еднакво много богати и както се вижда – еднакво дълголетни. Отгоре на всичко не са скарани! Какви кучки!

Джаки пристига и Джоан става да я посрещне. С ужас вижда, че срещу нея идва не знаменитата Джаки Колинс, продала 500 милиона копия от 35-те си романа, почти всички – бестселъри на New York Times. Срещу нея идва възрастна 77-годишна жена, без червило, без диамантен прашец по миглите, облечена в един от обичайните си костюми с панталон, но някак помръкнала, изпита, с хлътнали очи... Когато Джаки й казва, че е болна от рак на гърдата в четвърти стадий и че нещата са сериозни, на Джоан й се приисква да й удари шамар. Толкова пъти й записва час за мамолог, но Джаки все отказва. Не й се занимавало с лекари, с изследвания, с резултати. Ето й сега! Джоан обаче, откакто се помни, е изпълнена с някакъв примитивен оптимизъм, който много пъти й е спасявал задника, и започва да обяснява на сестра си, че медицината е напреднала много в борбата с рака, поддържат болните години наред... И после разбира, че сестра й е диагностицирана преди цели шест години, но е казала само на децата си, и че вече е провела всички възможни лечения.

Примадонският грим на Джоан бавно се напуква като венецианска мазилка и под маската на прелъстителната, блестяща холивудска звезда се показва една уплашена стара дама, която разбира, че скоро ще изгуби и последната връзка със своя свят. Защото прав е онзи, който е казал, че никой не познава толкова добре живота ти, както брат ти или сестра ти, когато са на близка до твоята възраст.

Само две седмици след тази среща в „Уолсли“ Джаки Колинс напуска любимия си земен Град на ангелите и се преселва в другия, небесния.

Две британки в Холивуд

„Имам мъже на разположение за всичко. В момента си живея като богат ерген“, казва Джаки Колинс в интервю няколко месеца преди смъртта си. Никой не се съмнява – тя е фамозно богата и страхотно забавна. Достатъчно е дори само да ти разкаже живота си! Двете с Джоан обичат да се шегуват, че животът им прилича на увеселителен парк – има и въртележки, и клоуни, и скоростни влакчета, които те изстрелват в небето, а после те свалят надолу. Има и влакчета на ужасите, разбира се, които те вкарват в мрачни подземия.

Детството им в Мейда Вейл, Лондон, е прилично щастливо. Майка им Елза е една от най-известните изпълнителки на класически бални танци, а баща им Джоузеф е агент на звезди, работил с Том Джоунс и дори със самите „Бийтълс“. И двете сестри не обичат да говорят за баща си – студенокръвен мъж, свикнал жените да го боготворят и да са му верни, а той да прави каквото си иска. И двете не си спомнят някога да ги е прегръщал или да им е казвал, че са красиви, талантливи или просто, че ги обича. Дори когато и двете постигат световна слава, баща им казва в интервю: „Дъщерите ми са най-обикновени жени, нищо изключително“. Предпочита сина си Бил, техния брат. Майка им не смеела да му каже и една дума. Джоан и Джаки били записани в елитен пансион, където като някакви английски рози от XIX век ги обучават на добри маниери, пиано, рисуване и бродерия. Джоан и до днес яде пудинг с вилица, а не „както обикновените лигли“ – с лъжица.

Двете сестри станали истински красавици, особено Джоан, и дори опасната слава на баща им не можела да спре влюбените момчета да се навъртат около дома им. Когато Джоан си сложила сутиен за първи път, бащата вдигнал страшен скандал, решил, че положението става неудържимо и трябва да използва връзките си, за да я направи актриса и след това да я изпрати в Америка, където тя със сигурност ще се провали, а това ще я свали на земята. Планът на Джоузеф Колинс се сбъднал, но без последната част.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР