Молекулите на удоволствието

Рецептата на Ерве Тис за шоколадов мус – изключително проста, като всички гениални неща

Мануела Панайотова 16 January 2016

Снимка: Мануела Панайотова

,,Готвенето е любов, изкуство, техника” – казва Ерве Тис, брилянтен френски физик и химик, с неутолима страст към експеримента, носещ приключенски дух и лудост, присъща на погалените от боговете гении. Неговият шоколадов мус е с кадифена текстура, въздушен и ароматен. „Толкова лесно го създадох, че чак съм притеснен”, казва по този повод Тис.

А Николас (Миклош) Кюрти, унгарски физик, бонвиван и кулинар по душа, пише в една своя статия: ,,Мисля с тъга за нашата цивилизация, защото докато ние можем да измерим температурата в атмосферата на Венера, не знаем какво се случва във вътрешността на суфлето.”

През 1988 година двамата мъже, отдадени на науката и страстта към готвенето, се срещат, сприятеляват и започват съвместна работа. В резултат на това се ражда дисциплина в кулинарията, наречена молекулярна гастрономия. С течение на времето тя се обособява като наука за храните, която се стреми да проучи физичните и химични трансформации в процеса на готвене.

Един от най-големите почитатели и последователи на Тис - Хестън Блументал (изумителното при него е, че е самоук) казва, че терминът молекулярна кухня звучи научно и недостъпно, все едно ви трябва диплома, за да го прилагате. Кулинарните му предавания и клиповете за YouTube са доказателство за това, че някои от нещата са достъпни и лесни, дори забавни.

След този дълъг увод, ето я и рецептата на Тис за шоколадов мус. Като всички гениални неща, тя е изключително проста: само 225 г черен шоколад 70 % и 200 мл вода.

Как го направих: Подготвих купа, поставена в съд, частично запълнен с вода и лед. Смесих шоколада и водата. Загрях на умерена топлина, докато получа хомогенна смес. Излях в подготвената купа и разбих с телена бъркалка, докато сместа започна да се охлажда и заедно с това да се сгъстява. Излях в стъклени чаши, добавих малко едра морска сол, кокосови стърготини и захаросани портокалови кори.

Аз използвах тази комбинация, но има много други възможности - половината от водата да бъде заменена с чай, кафе, плодов сок или алкохол. Може да гарнирате със сметана, рикота или да направите един чист мус.

А едно от най-хубавите неща на рецептата е, че ако нещо се обърка, връщате сместа на котлона и започвате отново...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР