Шампанско и фурми

Мануела Панайотова 31 December 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Рене Ериксон е бакалавър по графика и живопис от Академията по изящни изкуства във Вашингтон. Но не с това е известна, а със заведенията си за хранене. През 2013 г. нейният ресторант The Walrus and the Carpenter е обявен за един от 20-те най-добри ресторанти в Америка. Кулинарните критици наричат Ериксон "необичайна", "нестандартна", "различна". Може би причината за това е... случайността.

На 20 години като студентка тя започва работа като сервитьорка, а след това като помощник в кухнята, за да бъде финансово независима. С времето установява, че в готвенето има също толкова творчество, колкото и в живописта. Нещата стават истински сериозни, когато собственикът на ресторанта, в който тя работи, го обявява за продажба. Рене решава да поеме бизнеса пробно, за шест месеца. И така, само на 24 години, Ериксон става собственичка на първото си заведение. Баща й и брат й се заемат с ремонта, неин приятел става сервитьор, а майка й прави сладкишите.

Днес Рене Ериксон е на 42 г., има издадена книга и четири ресторанта. Не се интересува от молекулярна кухня, а от храни с по-малко съставки, стари техники за готвене и фермерски продукти.

Предлагам ви рецепта за един от нейните специалитети - лесно и изненадващо предястие, с което може да разнообразите новогодишната трапеза.

Почистих от костилките фурми (5-7 броя на порция) и ги сотирах в студенопресован зехтин (бъдете внимателни, защото изгарят лесно). След като изстинаха, поръсих с едра морска сол. Сервирани с препечени хлебни хапки с рикота са чудесни за червени вина и шампанско.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР