Последните седем години на Джон Ленън

В Дакота Билдинг през 1973 г., търсейки спасение от световната слава се нанасят Джон Ленън и Йоко Оно. Тук се ражда синът им Шон и пред входа на същата тази сграда на 8 декември 1980 г. Майкъл Чапман изстрелва пет куршума в гърба на една от иконите на XX век

Ирина Иванова 08 декември 2015

Джон Ленън и Йоко Оно пред Дакота Билдинг

Снимка: getty images/guliver

Сградата на ъгъла на 72-а улица и Сентръл Парк Уест в Западен горен Манхатън не прилича на никоя друга. Знаменитата Дакота Билдинг, или просто Дакота, както я наричат нюйоркчани, е една от първите луксозни жилищни кооперации в Ню Йорк. Построена е в периода 1880-1884 г. и е наречена Дакота, тъй като инвеститорите решават да я разположат на „грешния бряг“ на Сентръл Парк – западния, по онова време напълно пуст и все още извън града. На практика сградата била толкова далеч на запад от сърцето на стария Ню Йорк, че все едно била в западните щати, все едно била в Дакота. Пък и собственикът Едуард Кларк изпитвал романтични чувства към Дивия Запад и напълно одобрил „прякора“ на  кооперацията. Днес, 130 години по-късно, адресът на сградата е най-престижният и ексклузивен в Ню Йорк. Тук са живели фамилията Стейнуей, най-известните производители на пиана, великият композитор Пьотр Илич Чайковски, кинозвездата от немите филми Лилиан Гиш, Рудолф Нуреев, Ленард Бърнстейн, Лорен Бакол, Боно от U2 и още от най-големите звезди на XX век. Много са и звездите, на които е отказана продажбата на апартамент без обяснения – Антонио Бандерас и Мелани Грифит, Шер, че дори и самата Мадона.

В Дакота Билдинг през 1973 г., търсейки спасение от грохотната си световна слава се нанася и Джон Ленън със съпругата си Йоко Оно. Тук през 1975 г. се ражда  синът им Шон и пред входа на същата тази сграда на 8 декември 1980 г. (точно когато Дакота Билдинг празнува 100-годишен юбилей) 25-годишният тексасец Майкъл Чапман изстрелва пет куршума в гърба на една от иконите на XX век и с това си осигурява дълговечна слава като „човекът, който уби Джон Ленън“.

През 2015 г. се навършват 75 години от раждането и 35 години от смъртта на Ленън – един от създателите на легендарните „Бийтълс“, една от знаковите фигури на 60-те и една от най-харизматичните звезди, откакто въобще съществува това понятие. Последните седем години от живота на музиканта преминават в Дакота и всички, които някога са го познавали, твърдят, че Ленън от Дакота няма нищо общо с Ленън от Ливърпул, Ленън от Лондон, Ленън от Ел Ей. Неговата вдовица, жената с драконовото сърце Йоко Оно, и до днес живее в стария им апартамент в сградата и твърди, че лично неведнъж е виждала духа на Джон да седи пред бялото му пиано.

Наистина не може да сбъркате Дакота с никоя друга сграда в Ню Йорк. Тя прилича на замъка на Батман на хълма над Готъм Сити. Готическа постройка с островърхи, богато орнаментирани кули, приличащи отдалеч на мрачни пламъци. Въпреки че сградата няма изходи за бягство при пожар, тъй като сериозен такъв е невъзможен поради дебелите пластове кал от Сентръл Парк между тухлите, човек все има усещането, че някъде в Дакота точно сега бушува пожар (може би в слугинските помещения?) или че някой се е заключил в паник стаята на разкошния си апартамент, защото през прозореца му са нахълтали разбойници. Или че бледо момиченце с дълга рокля от миналия век и коси до земята всеки момент непременно ще надникне от някой от високите и тесни прозорци на кулите. Всъщност стотици живущи в нея се кълнат, че са виждали духове и призраци. Самият Ленън няколко пъти споделя с Йоко, че вижда бродеща из коридорите плачеща жена, която никой друг не вижда. Бедствие сякаш непрекъснато е надвиснало над Дакота Билдинг и това е част от романтичния ореол на сградата.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Ана
08 декември 2015, 21:49

Много ми харесва вашето списание, обичам да си го чета следобед през почивните дни. Само едно не разбирам и не одобрявам- защо използвате толкова много чуждици в статиите?!!! Като например в тази- сталкер?!?! Имаме си хубава българска дума, а и дори не се произнася така на английски!!!!! Много ще се радвам ако спрете да използвате чужди думи и използвате нашите, хубави и български. Не изглежда оригинално, а банално, смешно дори!

ТВОЯТ КОМЕНТАР