Иглотерапията - нека (не) ме боли

Тя е препоръчвана от Световната здравна организация като първо средство за лечение при над 60 заболявания

Адриана Попова 03 December 2015

Ако работата ви е свързана с продължително седене на бюро, на всеки 2 часа се раздвижвайте, съветва д-р Петър Ковачев, иглотерапевт в медицински център „Д-р Емил Илиев“. Много от пациентите на д-р Ковачев идват с оплаквания, типични за обездвижените от седенето пред компютър хора, или с травми от неправилни тренировки, но това не означава, че чувстват болката по-слабо от Майк Тайсън

Иглотерапията (акупунктурата) използва хилядолетния опит на традиционната китайска медицина в борбата с болката. Смята се, че болковото усещане е резултат на стагнацията на чи – енергията, която циркулира в тялото по канали, наречени меридиани, или на застой на кръвта. Чи стагнацията предизвиква усещане за раздуване или болезненост, която се променя по сила и местоположение и често се съчетава със силни емоционални промени. Кръвният застой, от друга страна, се характеризира с болезнено подуване или бодежи и остра болка на конкретно фиксирано място.

Болката може да бъде причинена от травми, дегенеративни изменения, възпалителни промени, спазми на мускулатурата, неправилна стойка на гръбнака още от най-ранна детска възраст, обездвижване, неправилна употреба на фитнес уреди и т.н. Друга причина може да бъде продължителното или интензивно излагане на някои физикални фактори като студ, вятър (течение), влага, както и емоционални проблеми, водещи до блокажи в така наречените шу точки, разположени  от двете страни на гръбначния стълб.

Основният принцип на терапията в китайската медицина е да възстанови баланса в организма. При случаите, когато заболяването е породено от излишък – например на топлина и влага, той трябва да се отнеме. Ако причината е недостатъчност, тя трябва да бъде компенсирана. Ако е налице влияние на студ, се използват загряващи средства като мокса (моксотерапията е метод за лечение чрез загряване с пура, пълна с пелин и други билки) или вендузи. Традиционната китайска медицина използва и други методи – точков масаж, кръвопускане, но може би най-популярното средство срещу болката е именно иглотерапията. Всеки пациент получава строго индивидуално лечение на базата на причината и естеството на конкретния модел на дисхармония, на своята конституция, кондиция и тип заболяване. Ето защо понякога при двама пациенти с една и съща диагноза има различно третиране. Д-р Ковачев смята, че е добре да се постави диагноза от съвременна медицинска гледна точка, която да се съпостави с постулатите на традиционната китайска медицина.

Мнозина се плашат, че иглотерапията може да се окаже болезнена, казва д-р Ковачев. Истината е, че убождането с изключително тънките стерилни игли по биологично активните точки на тялото се усеща съвсем леко, като слаб електротоков импулс и много по-слабо от болката при поставянето на инжекция.

шу точки
Биологично активни точки, отговарящи за всеки орган от тялото, които могат да бъдат блокирани и от различни емоции. Китайската медицина разпознава седем прекомерни емоции: радост, гняв, меланхолия, тревога, печал, страх и ужас. Черният дроб (Ган) например, когато е възбуден от гняв, може да предизвика ишиас или болки в сакроилиачната става поради връзката му с канала на жлъчния мехур, който преминава в тази анатомична зона. Постоянната тревога пречи на храненето на мускулите, защото се отразява на далака, който отговаря за тях. Те стават хронично напрегнати, нямат достатъчно сила и т.н. Според китайската медицина е възможно дълго задържана емоция да създаде среда и при минимална травма или външен фактор (студ, вятър) последствията да бъдат по-големи.

кога убожданията помагат
Иглотерапията дава отлични резултати при лечението на проблеми в шийната област, плексити, неврити, дискови хернии, контузии, травми – тя е препоръчвана от Световната здравна организация като първо средство за лечение при над 60 заболявания, най-вече на опорно-двигателния апарат, но също на главоболие, безсъние и др. При още 140 заболявания допълнително облекчава страданието.

Най-добре е да се обърнем към иглотерапевт веднага след появата на болка, тогава облекчението може да настъпи и след един сеанс. Когато имаме хроничен проблем, са нужни 10-15 процедури. При остър проблем не се работи на самото място, а се избират далечни точки за разблокиране.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР