Актьори за един филм

Няколко истории за съдбата на известни-неизвестни натуршчици

Ирина Иванова 08 November 2015

Светът на киното е препълнен с пепеляшки, открити случайно на улицата, в бар (като Сехер Небиева от филма на Камен Калев „С лице надолу“), парк или в метрото, които с един-единствен филм се превръщат в принцове, принцеси и звезди. Когато светлините изгаснат обаче, тези хора трябва да направят своя избор – или да се отърсят от блестящия прашец и да се върнат към стария си живот, или да продължат напред в новия с всички рискове, които той носи.

Непрофесионалните актьори (т.нар. „натуршчици“) рядко стават истински професионалисти, трудно се справят с прилива и отлива на славата и често преживяват унищожителни лични кризи. Някои от тях така и си остават с един-единствен звезден филм, други обаче успяват да изградят стабилна, макар и незвездна кариера. Ето няколко истории за съдбата на известни-неизвестни натуршчици.

Уил Сампсън, Вожда от „Полет над кукувиче гнездо“ (1976), реж. Милош Форман
Форман търсил много висок и едър човек за ролята на Вожда и все не успявал да открие, докато накрая един автомонтьор случайно му споменал, че в момента работи по автомобил, който трябвало да има специални размери на шофьорското място, тъй като клиентът бил огромен. Ставало въпрос именно за Уил Сампсън – чистокръвен индианец, родео състезател и страстен художник любител. Режисьорът никога не бил виждал такъв гигант, а се оказало, че Уил е и много интелигентен. „Полет над кукувиче гнездо“ получава 5 Оскара и макар че нито един от тях не е за Уил, неговият герой и до днес си остава емблематичен за филма.  Славата се харесва на Уил и въпреки съветите на Форман да се върне към своя си живот и своите картини, той решава да остане в Холивуд. Снима се в още 3-4 филма, после се отдава на телевизията, но без никакъв успех. Системните му провали го правят изключително нещастен и неудовлетворен и му носят сериозни проблеми с алкохола. Умира на 53 години.          

Марли Матлин, глухонямото момиче Сара от „Деца, забравени от Бога“ (1986), реж. Ранда Хейнс

Марли Матлин е единствената глухоняма актриса, удостоена с Оскар, и една от 4-те в историята на академичните награди, получила статуетката за дебютна роля. Първоначално Марли участва в театралната пиеса „Деца, забравени от Бога“, а след откупуването на правата за екранизирането й, продуцентите решават тя да играе главната роля и във филма. Марли е на 21 и никога до този момент не е заставала пред филмова камера, макар че опитът й на театралната сцена я изважда от списъка с истинските натуршчици. Може би и заради това тя има много добра кариера, награди Златен глобус и Еми, звезда на Алеята на славата. И четири деца, като нито едно от тях не наследява увреждането на майка си. Продължава да работи активно и до днес.

Харолд Ръсел от „Най-хубавите години от нашия живот“ (1946), реж. Уилям Уайлър

Харолд Ръсел е не просто единственият непрофесионален актьор, но и въобще единственият актьор в цялата история на киното, получил  за една и съща роля две награди Оскар. Първата е за най-добра поддържаща мъжка роля, а втората – за вдъхновението и куража, които дава на ветераните от войната, тъй като филмът е посветен на това как продължава животът за мъжете, завърнали се от фронта. Харолд Ръсел наистина участва във Втората световна война и губи двете си ръце при взрив на граната. Митичният шеф на студиото „Метро Голдуин Майер“ Самуел Голдуин случайно го вижда в документален филм за ветераните и е толкова впечатлен, че го кани за ролята във филма на Уайлър, която му носи огромен успех и две статуетки. Режисьорът разбира, че Харолд може би ще се изкуши от света на киното и суетата и го предупреждава безцеремонно: „Трябва да си наясно, че в Холивуд няма много роли за човек без две ръце“. Ръсел обаче си пробва късмета в още два филма, безуспешно. Години по-късно той изпада в тежка финансова ситуация и е принуден да продаде единия си Оскар, за да плати разноските по лечението на жена си. (Днес носителите на Оскар задължително подписват декларация, че нямат право да продават статуетката.)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР