С лице надолу

Филмът на Камен Калев промени живота на Сехер Небиева. От днес е в кината

Ирина Иванова 16 October 2015

Снимка: waterfront film

EVA следи режисьора Камен Калев от самия старт на кариерата му. Актрисата от първия му филм „Източни пиеси“ Николина Янчева бе корица на юлския ни брой от 2008 г., а звездата от втория му филм Летисия Каста – на ноемврийския през 2011 г. Вече няколко години чакаме с какво ще ни изненада Камен Калев третия път и днес е премиерата на новия му филм "С лице надолу". Копродукция е между България, Франция и Белгия, и разказва невъзможната любовна история на чужденец, забъркал се в българска престъпна мрежа, с непълнолетно проституиращо момиче.

Голямата изненада е, че почти всички роли се изпълняват от непрофесионалисти. Всъщност единствено французинът Мелвил Пупо, който след филма на българския режисьор отива директно на снимачната площадка на Брад Пит и Анджелина Джоли за новия им филм By The Sea, е професионален актьор с опит и международна известност.

За да избере непрофесионалните актьори за филма си, Камен Калев прави гигантски двугодишен кастинг в цяла България, като не се ограничава при избора само с явилите се на официалните прослушвания, а с екипа си обикаля градове и села, барове и кафенета, сватби и кръщенета... Именно по този начин открива великолепните си натуршчици – 17-годишната Сехер Небиева, която изпълнява главната роля на Елка, Лидия Колева за ролята на тарторката на мафията за трафик на хора Снежана и Сунай Сюлейман за мутрата с прякор Ухото. Сунай е открит случайно, на една сватба, Лидия била касиерка в магазин, а на Сехер кастинг директорката Йоана попаднала в едно кафене в „Надежда“. И тримата за първи път „помирисват“ снимачен терен, но са силни и страхотно органични. И са доказателство както за собствения си талант, така и за таланта на Камен Калев да работи с непрофесионални актьори, което е все едно да хващаш с ласо и да обяздваш диви коне.

Сехер Небиева е туркиня, току-що е навършила 18, а по време на снимките на филма е била на 16-17. Казва, че филмът на Камен Калев е променил и нея самата, и живота й. Всичко. „Бях малко и лудо момиче, а сега се чувствам достатъчно зряла, че да се грижа за 13-годишната ми сестра, докато нашите работят във Франция“, казва ми Сехер.

Никога няма да забрави вечерта, когато започнало всичко. Убедена е, че съдбата има пръст в цялата работа – след като седмици наред не била излизала с приятели в кварталното кафе, точно онази вечер решила да излезе. През цялото време, докато си говорела с хората от компанията си, едно непознато момиче я наблюдавало и Сехер се чудела защо. Тъкмо започнало да става интересно и към 22 ч. в кафенето влязъл баща й. Тя страшно се разочаровала – трябвало веднага да си тръгне, тъй като имала вечерен час. Когато излязла навън, „онова“ момиче тръгнало след нея. Това била кастинг директорката на Камен Калев Йоана, която се представила на Сехер и й обяснила, че търсят актьори за филм. Сехер решила, че някой се шегува с нея и че най-вероятно това е модерният начин да си откраднеш момиче. Йоана обаче я помолила да запише трите имена и адреса си и още на следващия ден й изпратила такси, за да й направят пробни снимки в офиса. С нея дошла и майка й, която дълго след това, дори когато снимките за филма вървели, не можела да повярва, че дъщеря й се снима в истински филм.

Момичето е от съвсем обикновено семейство. Баща й е строител, работи във Франция, а майка й в момента е при него за сезонна селскостопанска работа. Сега Сехер живее двойствен живот, тъй като хем е ангажирана около промоцията на филма, дава интервюта и т.н., хем се грижи за малката си сестра и домакинството, хем обича да ходи на село при баба си, да бере тютюн и да кара атевета. Нарича своя партньор във филма Мелвил Пупо просто Мелвил и когато ми обяснява колко е готин, изглежда така, сякаш въобще не я интересува фактът, че преди да снима с нея, е снимал с Жана Моро, Глен Клоуз и Кейт Хъдсън, а веднага след като е приключил снимките на филма на Калев, е застанал редом до двете суперзвезди Брад Пит и Анджелина Джоли. Нито фактът, че режисьорът, избрал я за ролята, е имал две премиери в Кан, на най-големия филмов фестивал. Сехер не е чувала за Кан, нито за Жана Моро и изглежда недокосната от примитивна суета. Светът на киното не я е поблазнил, поне засега, с интервютата, камерите и възможностите си, но пък е променил живота й. Първо, защото я увлякъл до такава степен, че тя ходела на снимките във всяка свободна минута, дори когато не участвала в сцените. И второ, защото й дал друга гледна точка към живота.

„Цялото ми филмово семейство ми помогна да порасна. Вече знам, че сега, докато аз си се смея и си говорим, има много момичета, които страдат“, казва ми Сехер. Смята, че проблемът с трафика на момичета за проституция е до голяма степен свързан със семейството, с липсата на контрол, възпитание и внимание. Много пъти е протестирала срещу строгостта на баща си, но след участието си във филма, разговорите на тази тема и другите филми, които е изгледала по препоръка на режисьора като подготовка за ролята, е разбрала, че не е ясно какво е можело да стане и с нея самата, ако не е била държана така изкъсо от родителите си. Дори сега, когато те са далеч, ми казва, че се чувства отговорна за сестра си и предпочита да си стои вкъщи.

„С лице надолу“ отваря нова страница в живота на Сехер и защото благодарение на него за първи път пътува в чужбина – 10 дни снимат в Марсилия, – и то със самолет. По време на снимките в техния екип е и момиче, което има малка роля. Връщат се в България, получават си хонорарите и когато след няколко дни трябва да се съберат отново за снимки, се оказва, че въпросното момиче го няма – със спечелените пари е заминало с приятеля си за Германия. Приятелят й бил нещо като сводник, но момичето било убедено, че точно нея наистина обичал. И Сехер се чуди как е възможно, след като си участвал във филм на тази тема и след всички разговори и ужасни истории, да направиш точно това.

„Вече повечето момичета, които проституират, не го правят насила. Те просто са много млади и наивни, семейството им не се грижи за тях и някой ги омотава, кара ги да се привържат към него, купува им разни неща и ги прави зависими по всякакъв начин, а после им казва: ако направиш еди-какво си, ще покажеш, че ме обичаш и освен това ще имаме много пари и ще си живеем добре“, разказва ми Сехер.

Сехер е едно обикновено и все още много малко момиче. Предстои й абитуриентски бал и цял един живот. Би й се искало в него да има още филми, но засега не мисли да се занимава професионално с актьорство. Всъщност все още въобще не знае какво иска да прави с живота си. Единственият план, който се върти в главата й в момента, е да купи дрехи и учебници за новата учебна година на сестра си. Убедила се е, че важни са само онези планове, които съдбата е направила за теб.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР